Az adómentes kerékpár juttatás

  • Körmendi Tímea
  • 2023.06.06.
  • ÁFA, Személyi jövedelemadó (SZJA), Társasági adó

Június 3-a a kerékpározás világnapja, ebből az alkalomból az eheti bejegyzésem a 2022. januárja óta érvényes adómentes kerékpár juttatással foglalkozik.

Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVIII. törvény 1. számú melléklete 2022. január 1. napjától egészült ki a 8.44. ponttal, mely szerint a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes a kifizető által biztosított – kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos motorral segített – kerékpár magáncélú használata.

Az adómentesség a kifizető által biztosított kerékpár magáncélú használatára vonatkozik, azaz a juttatónak nem kell a magánszemély munkáltatójának lennie. Mindez azt jelenti, hogy a juttatásban részesülhet a megbízási jogviszony alapján eljáró ügyvezető, a társaság tagja, egyéb megbízási jogviszonyban foglalkoztatottja sőt, akár ezen személyek hozzátartozói is.

A személyi jövedelemadó törvényben meghatározott kerékpár fogalom megegyezik a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) rendeletben, vagyis a KRESZ-ben foglalt fogalommal. Ezzel a törvény kizárja a nem kerékpárnak minősülő egyéb eszközök, például az elektromos roller vagy robogó adómentes juttatásának lehetőségét.

A juttatás formáját tekintve a törvény kizárólag a kerékpár használat biztosítását jelöli meg, a kerékpár tulajdonba adását nem. A használat formájára vonatkozóan azonban nincs megkötés. Az is adómentes, ha a kifizető beszerez saját tulajdonába kerékpárokat és azokat adja az érintett magánszemélyek használatába, de az is megfelelő, ha más kifizető tulajdonában lévő eszközöket bérel erre a célra. Az sem feltétel hogy egy kerékpár egy magánszemélyhez legyen rendelve. A kifizető adómentesen biztosíthatja a kerékpárhasználatot megosztáson alapuló közösségi közlekedési szolgáltatáson keresztül is, ha a kerékpárt a kifizető nevére szóló számla alapján, igazoltan bérli a szolgáltatótól.

A személyi jövedelemadó törvényben nem csak a 2022-ben bevezetett magáncélú használat biztosítható adómentesen ezen kétkerekű járművel összefüggésben. A törvény 25. § (2) bekezdés b) pontja és a 16/2023. (I. 27.) kormányrendelet alapján adómentes a munkába járás költségtérítése, amelyet a magánszemély a munkahelye és a lakóhelye között közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével kilométerenként legfeljebb 30 forint értékben kap. Ennek a költségtérítésnek nem feltétele, hogy a munkavállaló gépjárművel történő bejárást igazoljon ezért akár kerékpárral történő munkába járás esetén is adómentesen adható.

Nem keletkezik bevétele, így adókötelezettsége sem a magánszemélynek akkor, ha a kerékpárt a munkavégzés eszközeként kapja, akkor sem, ha a munkavégzés keretében történő hasznosítás mellett, nem zárható ki a magáncélú igénybevétel sem.

Társasági adó

Az SZJA törvényben történő adómentességi szabály bevezetésével egyidejűleg a társasági adó törvénybe a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő egyes költségek, ráfordítások közé bekerült az adózó által

  • a vele munkaviszonyban álló magánszemély, illetve
  • a vezető tisztségviselője,
  • a tevékenységében személyesen közreműködő tagja, valamint
  • az adózóval korábban munkaviszonyban álló, saját jogú nyugdíjas, valamint
  • az említett magánszemélyek közeli hozzátartozója részére

bármely módon biztosított – kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos motorral segített – kerékpár vásárlása, átadása, használata, fenntartása és üzemeltetése révén felmerült költség, ráfordítás, ideértve az azzal összefüggő, az államháztartás valamely alrendszere számára történő kötelező befizetés is.

Míg a személyi jövedelemadó törvény nem határozza meg a felek közötti viszonyt az adómentesség szempontjából – azaz bármely kifizető bármely magánszemély számára biztosíthatja az adómentes magáncélú használatot – a társasági adóban a kerékpár beszerzése csak abban az esetben lesz elismert költség, ha a juttatásban részesülő személy a 3. számú melléklet B) 9. pontban felsorolt személyek közül kerül ki.

A társasági adóban elismert költség a kerékpár beszerzése, üzemeltetése és fenntartása függetlenül attól, hogy az a magánszemély számára milyen módon kerül átadásra. Amennyiben a magánszemély tulajdonába kerül a kerékpár, a beszerzés akkor is elismert költség lesz társasági adó szempontból, a magánszemélynek azonban SZJA köteles jövedelmet keletkeztet.

Általános forgalmi adó

Az általános forgalmi adó törvényben nem jelent meg új szabályozás a személyi jövedelemadó törvény és a társasági adó törvény módosulásával egyidejűleg, így a kerékpárok beszerzésére és üzemeltetésére az általános szabályokat kell alkalmazni.

Amennyiben a kerékpárok munkába járási céllal, vagy a magáncélú hasznosítás biztosítása céljából kerülnek beszerzésre vagy bérlésre, akkor az általános forgalmi adó nem helyezhető levonásba. Amennyiben azonban az ÁFA alanya adóköteles tevékenységével összefüggésében szerez be kerékpárokat – például mert az a munkavállalói munkaeszköze – akkor az ÁFA levonható. Vegyes használat esetén a felszámított általános forgalmi adót arányosítani szükséges, és a levonási joggal kizárólag az adóköteles tevékenység arányban lehet élni.

A jövőben azonban elképzelhető hogy az ÁFA szabályok vonatkozásában is kedvezőbb szabályok születnek, tekintettel az Európai Unió Tanácsa által 2021. végén kiadott sajtóközleményre, amely szerint Európai Uniós szinten aktualizálnák a környezetbarát árukra és szolgáltatásokra vonatkozó hozzáadottérték-adó mértékeket, ezzel lehetőséget adva a tagállamoknak arra, hogy kedvezményes adókulcsot alkalmazzanak többek között a kerékpárok értékesítésére, kölcsönzésére és javítására is.

Forrás: Adó Online: Céges kerékpárjuttatás adózása I. rész és II. rész

Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.