Munkáltatói terhek változása 2022. január 1-től

  • Körmendi Tímea
  • 2022.01.22.
  • Kisvállalati adó (KIVA), Szociális hozzájárulási adó
  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

2022. január 1-től a minimálbér közel 20%-ot elérő emelésének kompenzációja okán, jelentősen csökkennek a foglalkoztatói terhek. A következőkben a szakképzési hozzájárulás, a szociális hozzájárulási adó, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás és a kisvállalati adó változását foglalom össze röviden.

Szakképzési hozzájárulás

2022. január 1-től megszűnik a 1,5%-os szakképzési hozzájárulás. A szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezményeit mostantól a szociális hozzájárulási adó terhére lehet érvényesíteni.

Szociális hozzájárulási adó

A szociális hozzájárulási adó mértéke idéntől 15,5%-ról 13%-ra csökken. Ez a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás kivezetése mellett további 2,5%-os adóteher csökkenést jelent. A szociális hozzájárulási adó korábbi kedvezményei kiegészülnek a szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezményével.

A szociális hozzájárulási adó adókedvezményei 2022-től:

  • A szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után érvényesíthető adókedvezmény
  • A mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után érvényesíthető adókedvezmény
  • A munkaerőpiacra lépők után érvényesíthető adókedvezmény
  • A három vagy több gyermeket nevelő munkaerőpiacra lépő nők utáni adókedvezmény
  • A megváltozott munkaképességű személyek után érvényesíthető adókedvezmény
  • A közfoglalkoztatás kedvezménye
  • Kutatók foglalkoztatása után érvényesíthető adókedvezmény
  • A kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény
  • A védett korban elbocsátott köztisztviselők után érvényesíthető szociális hozzájárulási adó kedvezmény
  • A szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezménye

Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (EKHO)

A kifizetőt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) a szociális hozzájárulási adóval összhangban az év elejétől 13%-ra mérséklődik.

Kisvállalati adó (KIVA)

A kisvállalati adó (KIVA) mértéke 11%-ról 10%-ra csökken. A szakképzési hozzájárulás megszűnésével az idei évtől a 13%-os mértékű szociális hozzájárulási adó és a 9%-os társasági adó adónemek válthatók ki a KIVA választása esetén.

Ha összehasonlítjuk a vállalkozói kivét és a munkabér terheit a nem KIVA alany adózók esetében, az figyelhető meg, hogy a szociális hozzájárulási adó 15,5%-ról 13%-ra mérséklése, valamint a szakképzési hozzájárulás megszűnése a munkáltatói terhek szintjén kiegyenlíti a közel 20%-os minimálbér és garantált bérminimum emelést, azonban a munkavállalók változatlan arányú – 33,5%-os – levonása miatt mégis havi 8-10 ezer forint körüli összeggel többet kell utalni a központi költségvetés részére.

A foglalkoztatói terhek változása társasági adóalany esetén

A KIVA alanyok esetében ugyanez az összehasonlítás, még nagyobb eltérést mutat. Az 1% mértékű KIVA mérséklés nem kompenzálja az idei évi béremelkedést. A KIVA alanyoknak a foglalkoztatói terhei is havi 1-2 ezer Ft-al megnövekednek, a NAV-nak utalandó teljes összeg pedig havonta 12-15 ezer forinttal.

A foglalkoztatói terhek változása kisvállalati adóalany esetén

Ennek ellenére érdemes a KIVA választása ugyanis a 2022-es évben is kisebb foglalkoztatói terhet jelent a szociális hozzájárulási adóhoz képest, nem beszélve a társasági adó kiváltásáról és az iparűzési adó egyszerűsített megállapításából származó előnyökről.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.