Keddtől már hideg élelmiszer is vásárolható SZÉP-kártyával

  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A Kormány a 781/2021 (XII. 24.) rendeletében hirdette ki, hogy 2022. február 1-e és 2022. május 31-e között a Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámlájáról lehetőség nyílik hideg élelmiszer vásárlására.

Ebben a négy hónapban olyan élelmiszer-kiskereskedőnél, zöldségesnél, hentesnél vagy pékségben fizethetünk SZÉP kártyával, aki a rendeletben felsorolt és az alábbi táblázatban összefoglalt tevékenységét főtevékenységként végzi, és szerződést köt valamelyik SZÉP kártya kibocsátóval. SZÉP kártya kibocsájtó az OTP Pénztárszolgáltató Zrt., a K&H Bank Zrt. és az MKB Bank Nyrt.

SZÉP-kártya elfofadóhely által végezhető tevékenységek TEÁOR kódjai

A vállalkozóknak érdemes mérlegelni az átállást, ugyanis a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV.20.) kormányrendelet jelenleg hatályos rendelkezése szerint a kártyaelfogadás jutaléka tranzakciónként minimum 12 Ft, maximum a forgalom 3,6%-a. Ez jelentős teher lehet az amúgy sem jelentős árréssel dolgozó kiskereskedelmi szektor számára. Azonban várhatóan jelentős forgalomnövelő hatása is lesz az intézkedésnek.

Az ugyanezen a napon megjelent 784/2021. (XII.24.) kormányrendelet meghosszabbította az egyes zsebek közötti átjárást 2022. december 31-ig. Ez azt jelenti hogy valójában mindhárom alszámla terhére élhetünk az élelmiszer vásárlás lehetőségével.

A Széchenyi Pihenőkártyán rendelkezésre álló teljes pénzösszeg terhére alkalmazható a fenti rendelkezés, nem kizárólag az idei évben a foglalkoztatók által béren kívüli juttatásként juttatott részére. Nem vásárolható azonban alkoholtartalmú ital, valamint dohány- és feldolgozott dohánypótló termék a SZÉP-kártyákkal.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.