Személyi jövedelemadó kedvezmények érvényesítési sorrendje

  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A személyi jövedelemadó kedvezmények rendszere az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül. A KATA adózás korlátozása okán egyéni vállalkozók sokasága fog az átalányadózásba, vagy a vállalkozói SZJA rendszerébe átlépni, amely adózási formák esetén – a KATA-val ellentétben – érvényesíthetik ezeket a kedvezményeket.

Az SZJA kedvezmények az összevonás alá eső jövedelmek adóalapjának – valamint speciális esetben a családi adókedvezmény a levont társadalombiztosítási járulék – terhére vehetők igénybe. Összevonás alá eső jövedelem az önálló tevékenységből származó jövedelem (pl. egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő, és a bérbeadó jövedelme), a nem önálló tevékenységből származó jövedelem (pl. a munkaviszonyból, a közszolgálati jogviszonyból származó jövedelem, a társas vállalkozó tagi jövedelme) és az SZJA törvény 28. §-a szerinti egyéb jövedelem.

A fentiekből következik, hogy az SZJA kedvezmények az elkülönülten adózó jövedelmekre – például tőkejövedelmekre, kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelemre, ingó és ingatlan értékesítéséből származó jövedelemre – nem vehetők igénybe. Előfordulhat, hogy egy magánszemély több adóalap-kedvezményre is jogosult ezért a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény az alábbiak szerint rögzíti a kedvezmények érvényesítésének sorrendjét;

  • Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  • 25 év alatti fiatalok kedvezménye
  • Személyi kedvezmény
  • Első házasok kedvezménye
  • Családi kedvezmény

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.