Mattot adott a KATA adózásnak a 2022. július 12-én elfogadott törvénytervezet

  • Körmendi Tímea
  • 2022.07.18.
  • KATA
  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Az Országgyűlés 2022. július 12-én elfogadta a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény módosítását. A törvénymódosítás a KATA adózási formát alapjaiban megváltoztatja, a Billingo által készített friss felmérés szerint a 450.000 kisadózó alig 8 százaléka maradhat ennél a kedvező adózási formánál. A kisadózó vállalkozások tételes adójának 2022. szeptember 1-től életbe lépő legfontosabb változásai;

1. A jövőben kizárólag egyéni vállalkozó lehet a KATA alanya

Korábban alanya lehetett a KATA-nak az egyéni cég, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság és közkereseti társaság, valamint az ügyvédi iroda. Nekik szeptembertől biztosan új adózási formát kell választani, át kell térni a kettős könyvvitelre, és visszatér a számviteli törvény szerinti beszámoló készítési kötelezettségük is.

2. Csak főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet a KATA alanya

Szeptembertől nem lehet a KATA alanya a másodfoglalkozású egyéni vállalkozó, azaz a nappali képzésben tanulmányokat folytató, és a heti 36 órát elérő foglalkoztatott, valamint a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, vagyis aki tevékenységét nyugdíjasként folytatja.

3. Kizárólag magánszemélyek részéről szerezhető bevétel

A KATA alany adóalanyisága a bevételszerzést megelőző napon megszűnik, amennyiben kifizetőtől szerez bevételt. Ennek értelmében 2022 szeptemberétől a kisadózónak nem származhat bevétele többek között másik egyéni vállalkozótól, egyéni cégtől, gazdasági társaságtól, társasházaktól és az államháztartás szereplőitől sem. Ez alól a TESZOR 49.32.11 szerinti taxis személyszállítási tevékenység és a fizetési számlán jóváírt kamat kivételt jelent.

4. 18 millió forintra emelkedik a tételes adó megfizetésével realizálható árbevétel összege

Az 50.000 Ft összegű tételes adó megfizetésével havi 1,5 millió forint árbevételt lehet a jövőben realizálni, figyelemmel kell azonban lenni arra, hogy az általános forgalmi adó tekintetében az alanyi adómentesség értékhatára nem változott, az továbbra is 12 millió forint egy naptári évre vonatkozóan.

5. Egy tételes adómérték marad, melynek összege 50.000 Ft

Megszűnik a főállásúnak nem minősülő kisadózók jelenlegi 25.000 Ft-os-, és a főállású kisadózók által választható magasabb 75.000 Ft összegű tételes adó is.

Az egyéni vállalkozóknak és társas vállalkozásuknak másfél hónap áll rendelkezésre az új adózási mód választására. Az egyéni vállalkozók az átalányadózás és a vállalkozói SZJA, a társas vállalkozók a társasági adó és a kisvállalati adó közül választhatnak.

A Billingo fent idézett felmérése szerint a KATÁS vállalkozások 27%-ának egyáltalán nincs könyvelője, további 38%-uk csak időszakosan vett igénybe számviteli vagy adótanácsadói szolgáltatást. Nekik ebben a másfél hónapban nem csak a vállalkozásukat kell új alapokra fektetniük, de könyvelőt is kell találniuk a jövőben felmerülő számviteli és adózási teendőik ellátásához.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.