Az alkalmi rendezvényeken történő pénztárgép használat szabályai

  • Körmendi Tímea
  • 2022.07.11.
  • ÁFA, Online pénztárgép
  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A nyári időszakban sok vállalkozás kitelepül különböző alkalmi rendezvényre, vásárokra, fesztiválokra. Mikor szükséges az online pénztárgépet is magukkal vinniük?

Ha egy vállalkozás alkalmi rendezvényre kitelepül értékesítése tekintetében köteles számla vagy nyugta kiállításáról gondoskodni. Az, hogy ez utóbbit kötelező-e a pénztárgép használatával teljesítenie, a kitelepülésen végzett tevékenység besorolásának függvénye.

A vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.)-, valamint a kereskedelmi tevékenység végzésének feltételeiről szóló, 210/2009. (IX. 29.) kormányrendelet szerint alkalmi vásáron, rendezvényen folytatott kiskereskedelmi értékesítés a 47.8 Piaci kiskereskedelem szakágazatba tartozik, és – ahogy a múlt heti bejegyzésben olvasható – ez a tevékenység mentesített az online pénztárgép használata alól.

Az alkalmi rendezvényeken folyatott vendéglátó tevékenységet végző vállalkozásokra a fenti rendelkezés azonban nem alkalmazható, esetükben csak a mozgó szolgáltatásnyújtás jelent kivételt. A mozgó szolgáltatás jellemzője hogy a szolgáltatást nyújtó folyamatosan változtatja a helyét, nem szolgál fel, nem biztosít ülőhelyet, az értékesítés helye a vendégek igényeihez igazodva változik. A mozgó szolgáltatás nem azonos a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény szerinti mozgóbolt fogalmával, ami a kiskereskedelmi tevékenység folytatására kialakított jármű, illetve járműre szerelt vagy általa vontatott eszközt jelenti, utóbbi esetben ugyanis nem mentesülünk a pénztárgéppel történő nyugta kiállítási kötelezettség alól.

Nézzünk egy példát! „A” vállalkozó egy átalakított kerékpárral járja a strandot és fagylaltot értékesít a strandolók részére, míg „B” vállalkozó kitelepül egy fesztiválra egy a szervezőktől bérelt fix faházba fagylaltot értékesíteni. „A” vállalkozó megfelel a mozgó szolgáltatás feltételeinek, így neki nem kötelező a pénztárgéphasználat, „B” vállalkozónak viszont igen. Erre a célra ő használhatja a saját üzletében is használt pénztárgépét, de amennyiben nem szeretne választani az üzlet nyitva tartása és a kitelepülés között, bérelhet is egyet erre az időszakra. A példánál maradva a mozgóbolt pedig az országot járó sárga zenélő autók „melyből” jégkrémet vásárolhatunk.

Ezen kategóriák elkülönítése azért kiemelten fontos, mert az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény értelmében a pénztárgéppel összefüggő szabályok megsértése esetén a nem magánszemély adózó egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.