KATA-s vállalkozások tennivalói

  • Körmendi Tímea
  • 2022.09.05.
  • KATA
  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

2022. augusztus 31-én hatályát vesztette a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény II. fejezete, amely a régi KATA szabályait tartalmazta.

Ez azt jelenti, hogy az összes KATA alany adóalanyisága a törvény erejénél fogva megszűnt. Emiatt minden érintett egyéni vállalkozónak és társas vállalkozásnak új adózási formát kell választania, és a szükséges bejelentéseket meg kell tennie. Ebben a cikkben ezek kerültek összefoglalásra.

I.) Egyéni vállalkozók lehetőségei, teendői

I.1.) Az új KATA

Az új KATA-t választó főfoglalkozású egyéni vállalkozók adóalanyisága nem jön automatikusan létre. Nekik ezt a választásukat a NAV felé a 22T101E űrlap benyújtásával kell jelezni. Az űrlapon az azonosító adatok mellett a A02 lap 15. blokkját kell kitölteni. A bejelentkezés határideje 2022. szeptember 25-e.

Az új KATA választását nem csak a NAV, hanem a székhely és telephelyek szerinti önkormányzatok részére is be kell jelenteni, amennyiben az egyéni vállalkozó a tételes adófizetést választja az iparűzési adó tekintetében. Ezt az önkormányzati hivatali portálon keresztül a Bejelentkezés, Változás-bejelentés elnevezésű űrlapon keresztül lehet megtenni.

I.2.) Az átalányadózás

Az átalányadózást választó egyéni vállalkozók ezen választásukat 2022. október 31-ig jelenthetik be a NAV-nak a 22T101E űrlap A02 lap 13. blokkjának kitöltésével. Emellett az egyéni vállalkozói jogviszonyt is be kell jelenteni a 22T1041-es űrlapon. A főfoglalkozású egyéni vállalkozók a 1341-es, a 36 órás foglalkoztatást elérő munkaviszony mellett egyéni vállalkozók a 1342-es, a nappali közép- vagy felsőfokú képzésben tanuló egyéni vállalkozók a 1344-es jogviszony kóddal jelentik be jogviszonyukat. A nyugdíjas egyéni vállalkozóknak nem jön létre Tbj. törvény szerinti biztosítással járó jogviszonya, így nekik ezt a bejelentést nem kell megtenni.

I.3.) A vállalkozói SZJA

A KATA alól kikerülő egyéni vállalkozók, amennyiben sem az új KATA-t, sem az átalányadózást nem választják, automatikusan a vállalkozói SZJA hatálya alá kerülnek át, így ezen adózási mód választását külön bejelenteni nem szükséges. A vállalkozói SZJA-t választó egyéni vállalkozóknak is be kell jelenteniük az egyéni vállalkozói jogviszony létrejöttét a 22T1041-es űrlapon az átalányadózásnál leírtak szerint.

II.) Társas vállalkozások lehetőségei, teendői

II.1.) Kisvállalati adó

Ha a KATA alany vállalkozás – egyéni cég, betéti társaság, közkereseti társaság, ügyvédi iroda – a kisvállalati adó választását a 22T201T űrlap A04 lap 16. blokkjának kitöltésével jelentheti be a NAVhoz. A KIVA alanyiság a bejelentést követő hónap első napján jön létre, amellyel önálló üzleti év is indul.

Emellett a társas vállalkozói jogviszonyt is be kell jelenteni a 22T1041-es űrlapon. A főfoglalkozású társas vállalkozók a 1451-es, a 36 órás foglalkoztatást elérő munkaviszony mellett társas vállalkozók a 1452-es, a nappali közép- vagy felsőfokú képzésben tanuló társas vállalkozók a 1454-es jogviszony kóddal jelentik be jogviszonyukat. A munkaviszony keretében közreműködőknek a 1101-es jogviszony kódot kell jelölni. A nyugdíjas társas vállalkozóknak és munkavállalóknak nem jön létre Tbj. törvény szerinti biztosítással járó jogviszonya, így nekik ezt a bejelentést ugyanúgy nem kell megtenni, mint egyéni vállalkozó társaiknak.

II.2.) Társasági adó

A KATA alól kikerülő társas vállalkozások, amennyiben nem választják a kisvállalati adót, automatikusan a társasági adó hatálya alá kerülnek át, így ezen adózási mód választását külön bejelenteni nem szükséges.

A társasági adóalany vállalkozások is be kell jelentsék a társas vállalkozói jogviszony létrejöttét a 22T1041-es űrlapon a KIVA választásánál leírtak szerint.

A régi KATA alany társas vállalkozások az egyszeres könyvvitelből a kettős könyvvitelre térnek át 2022. szeptember 1. napjával, így a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 2/A. § (4) bekezdése alapján nyitó mérleget kell készíteniük. A 2022. augusztus 9-én kihirdetett 297/2022. (VIII. 9.) kormányrendelet tartalmaz egy könnyítést, miszerint a számviteli törvényben előírt könyvvizsgálati kötelezettség alól mentesülnek ezen vállalkozások.

A régi KATA alany betéti társaságok és közkereseti társaságok 2022. szeptember 30-ig jelenhetik be a NAV részére az egyszerűsített végelszámolási eljárás megindítását. Ezt a 22T201T jelű adatlap A06 21. blokk kitöltésével tehetik meg. A 297/2022. (VIII. 9.) kormányrendelet 4. § (1) bekezdése alapján a KATA alany társaságok korlátlan felelősségű tagjai a végelszámolás kezdő napjától egyéni vállalkozást alapíthatnak.

Azonban ha az egyszerűsített végelszámolás a társaság megszűnése nélkül ér véget, az egyéni vállalkozót törlik a nyilvántartásból.

Az új adózási mód kiválasztása, és ennek függvényében a fenti teendők végrehajtása mellett a KATA alanyoknak nem szabad megfeledkezniük arról, hogy 2022. szeptember 12-én még esedékes az utolsó KATA tételes adó megfizetése a NAV felé.

A számlázó program beállításait is felül kell vizsgálni, a „kisadózó” megnevezést a számláról le kell venni. Azoknak, akik az új KATA-t választják, sem kell ezt a jövőben felvezetni a kibocsájtott bizonylatokra, ez ugyanis azt a célt szolgálta, hogy azon kifizetők, akik kisadózótól fogadtak be számlát, erről a tényről értesüljenek, és nyomon követhessék az 1 millió forintos és 3 millió forintos értékhatárokat. Mivel az új KATA szabályok a kifizető felé történő számlázás az adónemből történő kizárást vonja maga után, a kisadózó alanyiság számlán történő feltüntetése szükségtelenné vált.

Az év első nyolc hónapjáról 2022. szeptember 30-ig KATA bevallást kell készíteni. Ezt a NAV felé a 22KATA nyilatkozat benyújtásával kell teljesíteni. Amennyiben a kisadózó árbevétele a tételes adófizetéssel érintett hónapok számának és másfél millió forintnak a szorzatát meghaladja, 40%-os mértékű különadót kell fizetnie. Amennyiben január és augusztus között minden hónapban történt adófizetés ez az összeg 12.000.000 Ft.

Az általános forgalmi adó tekintetében alanyi adómentességet választott adóalanyok számára fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az alanyi ÁFA mentesség 12 millió forintos értékhatára nem változott, és ezt a teljes 2022-es adóévre vonatkoztatva kell vizsgálni.

A bejegyzésben felsorolt űrlapok mindegyike az Online Nyomtatványkitöltő alkalmazáson (ONYA) keresztül és kitölthető és benyújtható.

Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.