Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése, megszüntetése

  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A kisadózó vállalkozások tételes adóját érintő változások, valamint a jelenlegi gazdasági helyzet miatt lesznek olyan egyéni vállalkozók, akik a tevékenységük felfüggesztéséről, esetleg annak megszüntetéséről döntenek majd a közeljövőben. Ez a bejegyzés számukra nyújt segítséget azzal, hogy összegyűjti a szüneteléssel és megszüntetéssel kapcsolatos teendőket.

Az egyéni vállalkozó tevékenység szünetelésének szabályai, bejelentésének módja

A tevékenységét szüneteltetni kizárólag az egyéni vállalkozók tudják, társas vállalkozások számára ilyen lehetőség nincs. Egyéni vállalkozó az SZJA törvény szerint;

  • az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény szerinti egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő magánszemély
  • a közjegyző a közjegyzőkről szóló törvényben meghatározott tevékenysége tekintetében kivéve, ha a tevékenységét közjegyzői iroda tagjaként folytatja,
  • az önálló bírósági végrehajtó a bírósági végrehajtásról szóló törvényben meghatározott tevékenysége tekintetében kivéve, ha a tevékenységét végrehajtói iroda tagjaként folytatja
  • az egyéni szabadalmi ügyvivő a szabadalmi ügyvivőkről szóló törvényben meghatározott tevékenysége tekintetében
  • az ügyvéd az ügyvédi tevékenységről szóló törvényben meghatározott tevékenysége tekintetében kivéve, ha e tevékenységét ügyvédi iroda tagjaként vagy alkalmazott ügyvédként folytatja
  • a szolgáltató állatorvosi tevékenység gyakorlására jogosító igazolvánnyal rendelkező magánszemély az állatorvosi tevékenysége tekintetében.

A szünetelés szabályaira eltérő szabályok vonatkoznak az egyéni vállalkozó nyilvántartásban szereplő és az egyéni vállalkozói nyilvántartásban nem szereplő SZJA törvény szerinti egyéni vállalkozókra. Ebben a bejegyzésben előbbiek szünetelésre vonatkozó szabályait tekintjük át.

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésének időtartama legalább 30 nap és legfeljebb 3 év. Ha eltelik a maximális 3 éves időtartam és az egyéni vállalkozó nem jelenti be a tevékenység újrakezdését, akkor az egyéni vállalkozás automatikusan megszűnik.

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetését, valamint a szünetelését követő újrakezdését kizárólag elektronikus úton lehet bejelenteni a Webes ügysegéden keresztül. A szünetelés kezdő napja nem lehet korábbi a bejelentést követő napnál, és a bejelentést követően nem módosítható. Például, ha az egyéni vállalkozó szeptember 30-án bejelenti, hogy szüneteltetni kívánja tevékenységét, a bejelentésben, legkorábban október 1-ét tudja megjelölni, mint a szünetelés kezdő napja, és október 1-én már szünetelő egyéni vállalkozó lesz.

Az egyéni vállalkozó a szünetelés időtartama alatt tevékenységet nem végezhet, egyéni vállalkozói tevékenységhez kötődő új jogosultságot nem szerezhet, új kötelezettséget nem vállalhat. Az egyéni vállalkozó tevékenységének szünetelése alatt kizárólag székhelyének változását jelentheti be a nyilvántartást vezető Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére.

Milyen egyéb bejelentéseket kell megtenni a szünetelés kezdetekor?

  • lA székhely és a telephelyek szerinti önkormányzatok részére az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül be kell jelenteni a szünetelés tényét a Bejelentkezés, változás-bejelentés iparűzési adóban, idegenforgalmi adóban elnevezésű nyomtatványon legkésőbb a szünetelés kezdetétől számított 15 napon belül.
  • lA szünetelés tényét a székhely szerinti regionális Kereskedelmi és Iparkamara részére is be kell jelenteni. A bejelentés elvégezhető a Kamarai Nyilvántartó Rendszer (KNYR) keresztül ügyfélkapus azonosítást követően.
  • lA szünetelés tényét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére külön nem szükséges bejelenteni.

Milyen bevallásokat kell benyújtani a szünetelés kezdetekor?

  • Amennyiben az egyéni vállalkozó áfa alany akkor a bevallással még le nem fedett időszakról ’65-ös jelű ÁFA bevallást kell benyújtani a szünetelés kezdetétől számított 30 napon belül. A szünetelést az ÁFA bevallás főlapján jelölni kell.
  • Amennyiben az egyéni vállalkozó alanya a cégautóadónak, vagy rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezett, a bevallással még le nem fedett időszakról ’01-es jelű bevallást kell benyújtania a szünetelés kezdetétől számított 30 napon belül.
  • A nem nyugdíjas és nem KATA alany egyéni vállalkozónak a bevallással le nem fedett időszakról ’58-as jelű járulékbevallást kell benyújtani, melyben elszámol a társadalombiztosítási járulékkal és a szociális hozzájárulási adóval.
  • Mivel a szünetelés ideje alatt az egyéni vállalkozó biztosítása is szünetel a nem nyugdíjas és nem KATA alany egyéni vállalkozó a szünetelés kezdő és befejező napját a ’T1041-es űrlapon be kell jelentse.
  • A székhely és a telephelyek szerinti önkormányzatok részére 30 napon belül záró iparűzési adó bevallást kell benyújtani. Ezen bevallási kötelezettség alól mentesülnek a helyi adó törvény szerinti tételes adófizetést választó KATA alany egyéni vállalkozók.
  • Éves KATA bevallást illetve SZJA bevallást az egyéni vállalkozó által választott adózási módozat függvényében külön nem szükséges beadni a szünetelést követően. A KATA bevallást az évet követő év február 25-ig, az SZJA bevallást pedig az évet követő év május 20-ig szükséges benyújtani. Az egyéni vállalkozó ezen bevallások benyújtása alól akkor mentesül, ha a teljes adóévben szünetelt.

Az egyéni vállalkozás megszüntetésének szabályai, bejelentésének módja

Az egyéni vállalkozás megszüntetése kizárólag elektronikusan jelenthető be a Webes ügysegéden keresztül. Az egyéni vállalkozói tevékenység a bejelentésben szereplő nappal szűnik meg, amely nem lehet korábbi a bejelentést követő napnál, és a bejelentés benyújtását követően nem módosítható. Például, ha az egyéni vállalkozás szeptember 29-én bejelenti, hogy szeptember 30-án megszünteti tevékenységét akkor szeptember 30-án még élő vállalkozó lesz, és október 1-én lesz megszűnt. Vagyis a szüneteléssel ellentétben a bejelentésben megjelölt napon még működik a vállalkozás erre különös figyelmet kell fordítani a bejelentéskor!

Milyen egyéb bejelentéseket kell megtenni az egyéni vállalkozás megszüntetésekor?

    • lA székhely és a telephelyek szerinti önkormányzatok részére az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül be kell jelenteni a megszűnés tényét a Bejelentkezés, változás-bejelentés iparűzési adóban, idegenforgalmi adóban elnevezésű nyomtatványon 15 napon belül.
    • lA megszűnést a székhely szerinti regionális Kereskedelmi és Iparkamara részére nem kötelező bejelenteni. Ennek ellenére bejelentés néhány kattintással elvégezhető a Kamarai Nyilvántartó Rendszeren (KNYR) keresztül ügyfélkapus azonosítást követően.
    • lA megszűnés tényét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére külön nem szükséges bejelenteni.

    Milyen bevallásokat kell benyújtani az egyéni vállalkozás megszüntetésekor?

    • Amennyiben az egyéni vállalkozó áfa alany akkor a bevallással még le nem fedett időszakról ’65-ös jelű ÁFA bevallást kell benyújtani 30 napon belül. A jogutód nélküli megszűnést az ÁFA bevallás főlapján jelölni kell.
    • Amennyiben az egyéni vállalkozó alanya a cégautóadónak, vagy rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezett, a bevallással még le nem fedett időszakról ’01-es jelű bevallást kell benyújtania a szintén 30 napon belül.
    • A nem nyugdíjas és nem KATA alany egyéni vállalkozónak a megszűnés napjáig ’58-as jelű járulékbevallást kell benyújtani, melyben elszámol a társadalombiztosítási járulékkal és a szociális hozzájárulási adóval.
    • Az egyéni vállalkozás megszűnésével az egyéni vállalkozó biztosítása is megszűnik, így a nem nyugdíjas és nem KATA alany egyéni vállalkozó a biztosítotti jogviszony megszűnését a ’T1041-es űrlapon be kell jelentse. Amennyiben alkalmazottat is foglalkoztatott az ő kijelentésüket sem szabad elmulasztani. Ebben az esetben ’08-as jelű záró járulékbevallást is készíteni kell, amelyben a foglalkoztatottak járandóságaival kell elszámolni.
    • 30 nap áll a KATA alany egyéni vállalkozó rendelkezésére a megszűnést követően, hogy benyújtsa a záró KATA bevallást és elszámoljon a 40% különadóval.
    • A székhely és a telephelyek szerinti önkormányzatok részére 30 napon belül záró iparűzési adó bevallást kell benyújtani. Ezen bevallási kötelezettség alól mentesülnek a helyi adó törvény szerinti tételes adófizetést választó KATA alany egyéni vállalkozók.
    • A személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó nem köteles soron kívül SZJA bevallást benyújtani. Az SZJA bevallás mindig a teljes adóévről készül, és az évet követő év május 20-án esedékes.

    Az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelése, illetve év közbeni megszüntetése esetén az ÁFA tekintetében választott alanyi adómentesség értékhatárára nincs hatással. Az alanyi adómentesség keretét csak az év közben alakult egyéni vállalkozás köteles arányosítani.

    Ez nem igaz azonban a KATA és az átalányadó keretekre. Az éves KATA keret a tételes adófizetéssel érintett hónapok számának függvényében változik. Az átalányadózás éves keretét – amely az éves minimálbér tízszerese – pedig naptári napra arányosítva kell figyelembe venni.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.