Érkeznek az SZJA 1% felajánlások a civil szervezetek számláira

  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

2022. szeptember 30. napjáig utalja át a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az SZJA 1% felajánlásokat a kedvezményezett civil szervezetek részére. Ebben a cikkben azt tekintem át, hogy ki jogosult az 1%-os felajánlások fogadására, és azt milyen célra használhatja fel.

Ki jogosult 1% felajánlás fogadására?

A magánszemélyek által az EGYSZA nyomtatványon keresztül a civil szervezetet számára felajánlott adó 1% kedvezményezettje lehet a 2011. évi CLXXV. törvény (Civil tv.) szerinti egyesület, alapítvány és közalapítvány, mely belföldi székhelyű, a bíróság a rendelkező év első napját megelőzően legalább két éve nyilvántartásba vette és nyilatkozik arról, hogy közhasznú tevékenységgel ténylegesen foglalkozik.

A felajánlások fogadásának tehát nem feltétele a közhasznú minősítés megszerzése. A kedvezményezett egyesületek, alapítványok és közalapítványok közvetlen politikai tevékenységet nem folytathatnak, szervezetüknek pártoktól függetlennek kell lenniük.

A fentieken túl kedvezményezett lehet;

  • a Magyar Tudományos Akadémia
  • az országos közgyűjtemények
  • a Magyar Állami Operaház
  • az Országos Széchényi Könyvtár
  • a Neumann János Multimédia Központ és Digitális Könyvtár
  • az országos szakmúzeumok
  • az a könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, illetve alkotó- és előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezet, amely a rendelkező év első napja előtti három éven belül helyi önkormányzattól, vagy a központi költségvetéstől egyedi támogatást kapott
  • a felsőoktatási intézmények
  • a Nemzeti Együttműködési Alap

    A kedvezményezetté váláshoz a jogosult civil szervezetnek regisztrálnia kell magát a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál az EGYREG nyomtatványon. Az EGYREG nyomtatvány benyújtási határideje a rendelkező évet megelőző év szeptember 30. napja. A regisztrációt nem kell minden évben megismételni, a kedvezményezett mindaddig a regisztrált szervezetek között marad, amíg teljesíti a fenti feltételeket. Amennyiben az egyesület, alapítvány vagy közalapítvány nem végez közhasznú tevékenységet, ezt 15 napon belül be kell jelentenie a központi adóhatóságnak és ezt követően törlik a nyilvántartásból.

    A felajánlott összeg kiutalása

    A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a felajánlott összeget a rendelkező év szeptemberének utolsó napjáig utalja ki a köztartozások összegével csökkentett mértékben.

    A megkapott összeg költségvetési támogatásnak minősül, és egyszeres könyvvitelű civil szervezet esetén a kiutalás napján pénzügyileg rendezett bevétel, kettős könyvvitelű civil szervezet esetében a tárgyévben felhasznált rész egyéb bevétel, a tartalékolt összeg pedig halasztott bevétel lesz.

    Az egyesület, alapítvány, közalapítvány számlájára beérkezett összeg azonnal költhető, és a teljes összeg – a korábbi évek felajánlásának felhasználásának figyelembe vételével – már a kiutalás évében is felhasználható. Ha nem marad fel nem használt rész, akkor a könyvekben passzív időbeli elhatárolás sem kerül kimutatásra.

    A felajánlásból kapott költségvetési támogatás felhasználása

    Az SZJA meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény értelmében a költségvetési támogatást a civil szervezet a létesítő okiratában rögzített közcélú tevékenységéhez használhatja fel, emellett egy meghatározott hányad fenntartási működési költségekre is fordítható.

    A kedvezményezett szervezet a felhasznált összeg 25%-át, de maximum 25 millió forintot a működésével kapcsolatos költségekre, és a felhasznált összeg 10%-át, de maximum 10 millió forintot reklámra és marketing célú kifizetésre fordíthat.

    Az 1996. évi CXXVI. törvény értelmében működési költség a számviteli törvényben meghatározott;

    • személyi jellegű ráfordítás
    • fizetendő kamat és kamatjellegű ráfordítás
    • a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai
    • a postaköltség, telefon- és internetszolgáltatás alapdíja
    • a székhely, működési hely fenntartásával és működtetésével kapcsolatos költségek, így különösen az ingatlan bérleti díja és a kedvezményezettet terhelő közműdíjak.

    A székhely fenntartásával kapcsolatos költségek fedezetére nem használható fel a támogatás, ha az valamely alapító, tag, vezető tisztségviselő, alkalmazott vagy ezek hozzátartozója által bármely jogcímen lakás céljára használt ingatlana is egyben.

    A jogszerű felhasználást a NAV jogosult ellenőrizni, és amennyiben azt állapítja meg, hogy a költségvetési támogatás felhasználása nem a közcélú tevékenység érdekében történt, határozatban kötelezi a szervezetet annak visszafizetésére.

    Az SZJA 1%-os támogatás elszámolásának szabályai

    A civil szervezet a kiutalt összeggel köteles elszámolni. Az elszámolásra az adott évi KOZ nyomtatványt kell alkalmazni. A 2022-es rendelkező évben kiutalt összeggel tehát a 22KOZ nyomtatványon kell elszámolni 2024. május 31-ig.

    Az űrlapon külön fel kell tüntetni a cél szerinti tevékenységre, és a működésre felhasznált összegeket. A felhasználást a két csoportra történő bontás mellett részletesen, szövegesen is ismertetni kell a nyomtatvány 02-es lapján. A szöveges ismertetőnek tartalmaznia kell a konkrét felhasználás megnevezését az arra fordított összeggel együtt. 

    Tárgyévben felhasznált összegnek kell tekintetni a kiutalás évében, és az azt követő évben felhasznált – azaz jelen esetben a 2023. december 31-ig felhasznált – összeget. A tárgyévben fel nem használt részt tartalékolt összegként kell jelölni. A támogatást tartalékolni annak céljának megjelölése mellett a kiutalást követő második év végéig lehet. A tartalékolt összeggel a következő évi KOZ nyomtatványban kell elszámolni, melyet akkor is be kell nyújtani emiatt, ha a rendelkező évet követő évben a civil szervezet nem részesült támogatásban.

    Amennyiben a kiutalt összeget eddig sem sikerül felhasználni, és a fel nem használt összeg az 5.000 Ft-ot meghaladja, akkor azt a beszámolással egyidejűleg vissza kell utalni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére.

    Az elszámolás benyújtásának elmulasztása az egyesület, alapítvány vagy közalapítvány a kedvezményezettek közüli kizárását vonja maga után.

    A civil szervezet jogutód nélküli megszűnése esetén soron kívül köteles elszámolni a részére kiutalt összeggel az adott évi MKOZ nyomtatványon. Jogutódlással való megszűnés esetén az eredeti beszámolási kötelezettség a jogutódra száll át.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.