A szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezménye

  • Körmendi Tímea
  • 2022.10.24.
  • Kisvállalati adó (KIVA), Szociális hozzájárulási adó
  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.
  1. január 1-től megszűnt a szakképzési hozzájárulás, ezért a korábban a szakképzési hozzájárulásból a gazdálkodó szervezetek által érvényesített adókedvezményt idéntől a szociális hozzájárulási adóból lehet érvényesíteni. A szociális hozzájárulási adó törvény 2022. január 1. hatállyal a 17/A. §-al, a szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezményével egészült ki. Az új adókedvezmény az összes, a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezményt követően vehető igénybe.

Mivel erre a kedvezményre a korábbi bejegyzésben részletesen kifejtett kedvezmények közös szabályait nem kell alkalmazni, így ezt a kedvezményt költségvetési szerv is érvényesítheti. Azon adózók, akik nem kötelezettek szociális hozzájárulási adó fizetésére – például a KATA és a KIVA alanyai – a kedvezményt adó-visszaigényléssel érvényesíthetik. 

Adókedvezmény érvényesítésére az jogosult aki;

  • a tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel szakképzési munkaszerződést illetve együttműködési megállapodást- vagy,
  • a hallgatóval hallgatói munkaszerződést- vagy,
  • gyakorlatigényes alapképzési szak esetében a felsőoktatási intézménnyel együttműködési megállapodást köt.

A szakirányú oktatás adókedvezménye

A szakirányú oktatás kedvezményének érvényesítésekor a szociális hozzájárulási adót csökkenti, a szakképző intézménnyel tanulói jogviszonyban álló tanulónként, a felnőttképzési jogviszonyban álló képzésben részt vevő személyenként valamint a szakiskolával tanulói jogviszonyban álló tanulónként az oktatás arányosított önköltsége alapján az egy munkanapra vetített mérték és a tárgyhónap munkanapjai szorzataként számított összeg.

Az önköltség mértékét a központi költségvetésről szóló törvény tartalmazza, ennek összege 2022-ben 1.200.000 Ft/fő/év. Az arányosított önköltség az önköltség, a szakmaszorzó és az évfolyamszorzó szorzataként számított összeg. A szakmaszorzót és az évfolyamszorzót a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) kormányrendelet 332/A. § paragrafusa tartalmazza. Eszerint 3 szakmaszorzót – 2,85, 2,42 és 2,20 – valamint három évfolyamszorzót – 1,2, 1,0 és 0,8 – különböztetünk meg.

 Az évfolyamszorzókat az alábbi táblázat foglalja össze;

A szakmaszorzók a különböző szakmánként az alábbiak szerint alakulnak;

2,85 mértékű a szakmaszorzó a;

  • az egészségügyi technika ágazatba tartozó szakmák esetében
  • az elektronika és elektrotechnika ágazatba tartozó szakmák esetében, ha a szakma Magyar Képesítési Keretrendszer szintje 5
  • a gépészet ágazatba tartozó szakmák esetében, ha a szakma Magyar Képesítési Keretrendszer szintje 5
  • a környezetvédelem és vízügy ágazatba tartozó szakmák esetében, ha a szakma Magyar Képesítési Keretrendszer szintje 5
  • a mezőgazdaság és erdészet ágazatba tartozó szakmák esetében, ha a szakma Magyar Képesítési Keretrendszer szintje 5
  • a specializált gép- és járműgyártás ágazatba tartozó szakmák esetében
  • a vegyipar ágazatba tartozó szakmák esetében, ha a szakma Magyar Képesítési Keretrendszer szintje 5

2,42 mértékű a szakmaszorzó a;

  • a bányászat és kohászat ágazatba tartozó szakmák esetében
  • az elektronika és elektrotechnika ágazatba tartozó szakmák esetében, ha a szakma Magyar Képesítési Keretrendszer szintje 4
  • az építőipar ágazatba tartozó szakmák esetében
  • az épületgépészet ágazatba tartozó szakmák esetében
  • a fa- és bútoripar ágazatba tartozó szakmák esetében
  • a gépészet ágazatba tartozó szakmák esetében, ha a szakma Magyar Képesítési Keretrendszer szintje 4
  • a környezetvédelem és vízügy ágazatba tartozó szakmák esetében, ha a szakma Magyar Képesítési Keretrendszer szintje 4
  • a kreatív ágazatba tartozó szakmák esetében
  • a mezőgazdaság és erdészet ágazatba tartozó szakmák esetében, ha a szakma Magyar Képesítési Keretrendszer szintje 4
  • a szépészet ágazatba tartozó szakmák esetében
  • a vegyipar ágazatba tartozó szakmák esetében, ha a szakma Magyar Képesítési Keretrendszer szintje 4

2,20 mértékű a szakmaszorzó a;

  • az egészségügy ágazatba tartozó szakmák esetében
  • az élelmiszeripar ágazatba tartozó szakmák esetében
  • a gazdálkodás és menedzsment ágazatba tartozó szakmák esetében
  • a honvédelem ágazatba tartozó szakmák esetében
  • az informatika és távközlés ágazatba tartozó szakmák esetében
  • a kereskedelem ágazatba tartozó szakmák esetében
  • a közlekedés és szállítmányozás ágazatba tartozó szakmák esetében
  • a rendészet és közszolgálat ágazatba tartozó szakmák esetében
  • a sport ágazatba tartozó szakmák esetében
  • a szociális ágazatba tartozó szakmák esetében
  • a turizmus-vendéglátás ágazatba tartozó szakmák esetében

A munkanapokba nem számít bele a szakképző intézményben, illetve a szakiskolában teljesített oktatási nap, valamint azok a napok, sem amikor a tanuló munkabérre nem jogosult. Ha a felnőttképzésben részt vevő személy az oktatásban úgy vesz részt, hogy a szakképzési munkaszerződéssel párhuzamosan olyan foglalkoztatási jogviszonnyal is rendelkezik ahol a foglalkoztató harmadik személy, a kedvezmény 50%-os mértében érvényesíthető.

A fentiek vonatkozásában az egy munkanapra jutó adókedvezmény az alábbiak szerint alakul szakmaszorzónként;

A duális képzés adókedvezménye

A duális képzés kedvezményének érvényesítésekor a szociális hozzájárulási adót csökkenti a hallgatónként a duális képzés és gyakorlatigényes alapképzési szak arányosított alapnormatívájának egy munkanapra vetített mértéke és a tárgyhónapban ténylegesen teljesített képzési napok számának szorzata.

A duális képzés és gyakorlatigényes alapképzési szak alapnormatívájának összege a központi költségvetésről szóló törvényben kerül meghatározásra, 2022-ben ez 650.000 Ft/fő/év. Az arányosított alapnormatíva összege az alapnormatíva és az alkalmazandó súlyszorzó összege. A súlyszorzókat a felsőoktatási szakképzésről és a felsőoktatási képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlat egyes kérdéseiről szóló 230/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 19. §-a tartalmazza.

A súlyszorzók képzéstípusonként az alábbiak szerint alakulnak;

  • Duális képzés és gyakorlatigényes alapképzési szak esetén a szociális munka alapképzési szakon és a gazdaságtudományok képzési területen 3,90
  • Duális képzés és gyakorlatigényes alapképzési szak esetén a műszaki, az informatika, az agrártudomány, a természettudomány és az egészségtudomány képzési területen 5,30
  • Minden más gyakorlatigényes alapképzési szak esetén 3,90

A fentiek vonatkozásában az egy munkanapra jutó adókedvezmény az alábbiak szerint alakul súlyszorzónként;

Az együttműködési megállapodás után érvényesíthető adókedvezmény

Az együttműködési megállapodások után érvényesíthető adókedvezmény szabályai 2022-től nem változtak. A költségvetési törvényben meghatározott önköltség 70%-át lehet kedvezményként figyelembe venni, az alkalmazandó súlyszorzó 1. Az együttműködési megállapodás adókedvezménye 2022-ben 254 munkanappal számolva 3.307 Ft/fő/nap.

A sikerdíj kedvezmény

Ha a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy sikeres szakmai vizsgát tesz, és ezt megelőzően a szakképzési munkaszerződése legalább hat hónapig fennállt, az igénybe vett adókedvezmény 20 százalékának megfelelő összeg további kedvezményként érvényesíthető. Ez a sikerdíj kedvezmény.

További adókedvezmények

A társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 7.§ (1) bekezdés i) pontja alapján az adó alanya a társasági adó alapját csökkentheti a szakképzési munkaszerződés keretében duális képzőhelyen folytatott szakirányú oktatásban részt vevő tanulónként minden megkezdett hónap után havonta az adóév első napján érvényes minimálbér 24%-val.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 49/B. § (6) bekezdése alapján az egyéni vállalkozó a vállalkozói bevételét legfeljebb annak mértékéig csökkentheti a szakképzési munkaszerződés keretében duális képzőhelyen folytatott szakirányú oktatásban részt vevő tanulónként minden megkezdett hónap után havonta az adóév első napján érvényes minimálbér 24%-val.

A szakképzési munkaszerződés alapján a szakképző a szakmát tanulónak munkabért fizet, melynek mértéke a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott önköltségéhez – azaz 2022-ben 1.200.000 Ft-hoz – van rögzítve. Mértéke legalább annak 100%-a, de legfeljebb 168%-a, vagyis idén havonta 100.000 Ft-tól 168.000 Ft-ig terjed. A tanulót emellett egyéb juttatásként megilletik a szakmához szükséges és a szakképzettséggel betöltött munkakörben foglalkoztatottak részére biztosított juttatások is, mint például a munkaruha, a kedvezményes étkeztetés, az útiköltség-térítés, vagy az egyéni védőfelszerelés.

A szociális hozzájárulási adót havonta, a hónapot követő 12. napig a járulékbevallásban kell bevallani, a szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezményét is ebben kell érvényesíteni. A szociális hozzájárulási adónak nincs éves bevallása – úgy ahogy a szakképzési hozzájárulásnak korábban volt – így amennyiben a kedvezmény összege tévesen kerül feltüntetésre, az az adott havi bevallás önellenőrzésével módosítható.

Azon gazdálkodó szervezetek, amelyek szakképzési munkaszerződéssel szeretnének tanulókat foglalkoztatni vagy duális képzőhelyként részt vennének a szakirányú oktatásban a területileg illetékes Kereskedelmi és Iparkamarával kell felvenniük a kapcsolatot.

Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.