Mi az a köztartozásmentes adózói adatbázis (KOMA)?

  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A köztartozásmentes adózói adatbázis (KOMA) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által vezetett közhiteles nyilvántartás, azon adózókról, akik köztartozásmentesnek minősülnek. Közhiteles a nyilvántartás az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény értelmében, ha a nyilvántartásba történő bejegyzés, annak módosítása és a nyilvántartásból való törlés az adózó jogait és kötelezettségeit keletkezteti, módosítja, megszünteti, vagy a nyilvántartás vezetésének célja a benne foglalt adatok közhitelű igazolására, bizonyítására szolgál.

A köztartozásmentes adózói adatbázisban az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 260. §-a alapján kizárólag olyan adózó szerepelhet, aki a közzétételt megelőző hónap utolsó napján;

    • nem rendelkezik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál nyilvántartott nettó adó-, valamint köztartozással
    • nyilatkozata alapján a tárgyhónapban esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének eleget tesz
    • nem áll csődeljárás, végelszámolás, kényszertörlési-, illetve felszámolási eljárás alatt
    • ha az adózó a csoportos ÁFA alanyiság szabályai szerint adózik, akkor a csoportos ÁFA alanynak sem lehet általános forgalmi adó tartozása
    • ha az adózó a csoportos társasági adóalanyiság szabályai szerint adózik, akkor a csoportos társasági adóalanynak sem lehet társasági adótartozása
    • adó megfizetésére kötelezettként lejárt esedékességű tartozása nincs

    A köztartozásmentes adózói adatbázisban természetes- és jogi személyek egyaránt szerepelhetnek. Magánszemélyek az adóazonosító jelükkel, az adószámmal rendelkező szervezetek, pedig adószámukkal kerülnek feltüntetésre. Az egyéni vállalkozók és adószámos magánszemélyek, egyszerre mindkét azonosítóval is feltüntethetők, ehhez azonban ezt külön kell kérelmezniük az adószámukra, és külön az adóazonosító jelükre is.

    A felvétel kérelmezése

    Az adatbázisba történő felvétel kizárólag elektronikus úton kérelmezhető. Erre a NAV által rendszeresített KOMA jelű adatlap szolgál, amely benyújtható az Általános Nyomtatványkitöltőn (ANYK) keresztül és az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) is. A KOMA jelű nyomtatványon a benyújtott kérelem visszavonására-, és az adatbázisból történő törlésre irányuló kérelem is előterjeszthető.

    Azon adózók részére, akik a kérelmet benyújtják, de a közzétételt megalapozó vizsgálat során kiderül, hogy nem felelnek meg a bekerülés feltételeinek a NAV hiánypótlási végzést küld. Amennyiben a rendelkezésre álló 10 nap alatt az adózó pótolja a hiányosságokat, akkor a teljesítést követő 10. napon felvételre kerül, amennyiben azonban ezt elmulasztja, a kérelem tárgyában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elutasító határozatot hoz.

    Azon adózók, akik a kérelmet benyújtják és a tárgyhónap utolsó napján a fent felsorolt bekerülési feltételeinek megfelelnek, a kérelem benyújtását követő hónap 10. napján bekerülnek az adatbázisba. A bejegyzésről a NAV külön értesítést nem küld az adózó részére. A KOMA adatbázisba felvett adózó ezt követően mindaddig szerepel az adatbázisban, míg a fent felsorolt feltételek mindegyikének megfelel.

    Az adatbázisban történő szerepléssel járó előnyök

    A köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szereplés legnagyobb előnye, hogy bizonyos esetekben adóigazolás kiállítása nélkül is igazolja az adóalany tartozásmentességét. Ez azt jelenti, hogy az igazolást kérőnek, adóigazolás helyett el kell fogadnia az adózó nyilatkozatát, hogy szerepel a köztartozásmentes adózók adatbázisában. Ez alól kivétel, ha a köztartozás mentesség mellett, más a központi adóhatóság által nyilvántartott – például a fizetési kedvezményekre vonatkozó – adatot is igazolni kell.

    Emellett további előnye az adatbázisban történő szereplésnek hogy;

    • az üzleti partnerek felé igazolja a pénzügyi megbízhatóságot, azáltal hogy az bárki számára ingyenesen elérhető azonosítási eljárás nélkül is
    • az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben (EKAER) érintettek számára különböző további mentességeket biztosíthat
    • amellett hogy a kérelem illetékmentes, az adatbázis minden hónapban frissül, ezáltal az az adózók a nyilvántartás szerinti aktuális adatokkal szerepelnek benne

    A KOMA adatbázisból való törlés

    Ha a köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplő adózó nem felel meg a fent felsorolt feltételek valamelyikének, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a köztartozásmentes adózók adatbázisából törli az adóalanyt. Az adóalany a törlés tárgyában észrevételt tehet, a törlésről szóló értesítő átvételét követő 8 napon belül. Ha az észrevétel alapján megállapítható, hogy az adózó az adatbázisban való szerepeltetés feltételeinek megfelel, akkor pótlólag felvételt nyer. Amennyiben az adózó az észrevétel alapján nem kerülhet vissza az adatbázisba, a központi adóhatóság elutasító határozatot hoz az ügyben.

    A törlést követően az adózó új kérelem benyújtásával kerülhet be ismételten a köztartozásmentes adózók adatbázisába. A KOMA adatbázis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján az Adatbázisok menüpontban kérdezhető le.

    Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal 37. számú információs füzete

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.