Az alanyi adómentes adózók közösségen belüli ügyleteinek ÁFA szabályai

  • Körmendi Tímea
  • 2022.11.07.
  • ÁFA
  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Alanyi adómentességet választhat az az adózó, aki belföldön gazdasági céllal telepedett le, és termékértékesítéseinek, szolgáltatásnyújtásainak összesített ellenértéke sem a tárgyévet megelőző évben ténylegesen, sem a tárgyévben várhatóan nem haladja meg a 12 millió forintot. Az alanyi adómentesség választását a tárgyévet megelőző év utolsó napjáig kell bejelenteni a központi adóhatóság részére. A tevékenységét év közben kezdő vállalkozó alakulásakor is választhat alanyi adómentességet, ebben az esetben az elegendő vélelmezni, hogy a 12 milliós felső korlát időarányos részét nem éri el az árbevétel.

Az alanyi adómentesség választásának előnye, hogy az adózónak nem kell az értékesítései során általános forgalmi adót felszámítania, bevallást készítenie, adót fizetnie, kivéve azokat az eseteket, amelyek során nem járhat el alanyi adómentes minőségében.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 193. §-a tételesen felsorolja ezeket az eseteket, amelyek során az alanyi adómentességet választó adóalany nem járhat el alanyi adómentes minőségében. Ezek;

  • a tárgyi eszközként használt termék értékesítése
  • az immateriális jószágként használt, egyéb módon hasznosított vagyoni értékű jog végleges átengedése
  • az új közlekedési eszköz értékesítése a Közösség másik tagállamába
  • a beépítés alatt álló, vagy beépített új ingatlan értékesítése
  • az építési telek értékesítése
  • a külföldön teljesített szolgáltatásnyújtás
  • az az eset amikor az alanyi adómentes adózó az általa kiállított számlában mentessége ellenére adót hárít át,
  • a tevékenységtől eltérő céllal történő ellenérték nélküli termékértékesítés, vagy szolgáltatásnyújtás, feltéve, hogy az ehhez kapcsolódó előzetesen felszámított adó részben vagy egészben levonható volt,
  • az egyes, az ún. „fordított adózás” alá tartozó határon átnyúló ügyletek
  • azon esetek, amikor az ellenérték meg nem fizetése miatt az alanyi adómentes adóalany az adó megfizetéséért kezesként felel
  • a 10.000 eurót meghaladó értékű közösségi beszerzés vagy ennek választása esetén ez alatt az értékhatár alatti közösségi beszerzés is
  • a jövedéki termék és az új közlekedési eszköz közösségi beszerzése
  • a termék importja

Közösségi ügylet alatt az alábbi a közösség más tagállamában létesített ügyleteket értjük;

  • Termékbeszerzés a közösség más tagállamából
  • Termékértékesítés a közösség más tagállamába
  • Szolgáltatásnyújtás a közösség más tagállamába
  • Szolgáltatás igénybevétele a közösség más tagállamából

Az imént felsorolt ügyletek egy része csak közösségi adószám birtokában végezhető. A közösségi adószámot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal állapítja meg az adózó bejelentése alapján. A bejelentés megtehető az alakuláskor, valamint később a működés során az adóhatóság által rendszeresített változás-bejelentő nyomtatványokon is. 

Közösségen belüli termékbeszerzés

Közösségen belüli termékbeszerzés az olyan termékbeszerzés, melyben a termék küldeményként feladásra vagy elfuvarozásra kerül, melynek eredményeként a termék a Közösség másik tagállamából belföldre kerül. Főszabály szerint az ilyen termékértékesítés teljesítés helye belföld, ezért Magyarországon a termékre vonatkozó – 5%, 18% vagy 27%-os – mértékű általános forgalmi adót a beszerzőnek fel kell számítani, be kell vallani és meg kell fizetni. Amennyiben az ÁFA alany beszerző a terméket adóköteles tevékenységéhez használja fel, a felszámított ÁFA-t levonásba helyezheti.

Az alanyi adómentességet választó ÁFA alanyoknál azonban nem a főszabály érvényesül. Amennyiben a közösségen belüli termékbeszerzés sem a tárgyévet megelőző évben, sem a tárgyévben nem éri el a 10 000 eurót, akkor nem kell felszámítani és megfizetni az ÁFA-t. A 10 000 eurót forintra az uniós csatlakozási szerződést kihirdető törvény napján érvényes MNB árfolyamon – azaz 252,19 HUF/EUR árfolyamon – kell átváltani és százezer forintra kell kerekíteni, így a mentesített összeg 2,5 millió forint.

Amennyiben az alanyi adómentes adóalany nem éri el a mentesített összeget, nem kell közösségi adószámot igényelnie, és erről nem kell, nyilatkozzon a termék értékesítője részére. A beszerzésre a küldő ország szerinti ÁFA kulcs kerül felszámításra, amelyet a belföldi beszerzésekhez hasonlóan nem lehet levonásba helyezni.

A fenti mentesítő szabály nem érvényes, ha a termék új közlekedési eszköz vagy belföldön jövedéki adó köteles termék, vagy ha az alanyi adómentes adóalany élt azon választásával, hogy a mentesített értékhatár alatt is adókötelessé teszi közösségi termékbeszerzéseit, esetleg átlépi a fenti értékhatárt. Az értékhatár átlépést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére előzetesen be kell jelenteni, és a közösségi adószám ezen bejelentés alapján megállapításra kerül. Ezt követően azt minden közösségi ügylettel érintett dokumentumon fel kell tüntetni.

Ha az adózónak a tárgyévet megelőző évben volt közösségen belüli termékbeszerzése, akkor a tárgyévet megelőző év utolsó napjáig-, ha nem volt, akkor a tárgyévi első közösségi termékbeszerzés előtt kell a NAV részére bejelentenie az adókötelessé tétel választását. A választástól a bejelentés évétől számított két naptári évig nem lehet eltérni.

Amennyiben a mentesítési szabály nem alkalmazható, a főszabály lép életbe – vagyis a megfelelő belföldi ÁFA kulccsal fel kell számítani az ÁFA-t, erről bevallást és közösségi összesítő nyilatkozatot kell benyújtani az adóhatóság számára. Ahogy a belföldi beszerzéseinek ÁFA-ját, az alanyi adómentes adóalany a közösségi beszerzés után felszámított ÁFA-t sem helyezheti levonásba.

Közösségen belüli termékértékesítés

Közösségen belüli termékértékesítés az olyan termékértékesítés, melyben a termék küldeményként feladásra vagy elfuvarozásra kerül, melynek eredményeként a termék belföldről a Közösség másik tagállamába kerül. További feltétel hogy az értékesítő ne legyen alanyi adómentes adóalany, a beszerző azonban a Közösség más tagállamában adószámmal rendelkező adóalany legyen, valamint a termék nem lehet használt ingóság, műalkotás, gyűjteménydarab vagy régiség.

Mivel az ÁFA törvény szerinti fogalom meghatározás kizárja az alanyi adómentes adóalanyokat, amennyiben alanyi adómentes adóalany ebben a minőségében értékesít más tagállamban közösségi adószámmal rendelkező személynek, vagy magánszemélynek az nem minősül Közösségen belüli értékesítésnek, hanem ezen ügyletekben alanyi adómentes adóalanyként jár el. Ennek eredményeképpen ezen értékesítések ellenértéke is beleszámít a 12 millió forintos értékhatárba. Közösségi adószámot nem szükséges igényelni, és nincs ÁFA bevallási és összesítő jelentéstételi kötelezettség sem.

Amennyiben az értékesített termék új közlekedési eszköz, vagy a célországban jövedékiadó-köteles jövedéki termék, akkor a fenti szabály nem alkalmazható. Ebben az esetben a főszabály érvényesül, amely szerint adómentes lesz a közösségi termékértékesítés, de nem az alanyi adómentesség, hanem a közösségen belüli fordított adózás miatt. Ebben az esetben az alanyi adómentes adóalanynak közösségi adószámot kell kérnie a termékértékesítést megelőzően, és az ÁFA bevallási és összesítő jelentéstételi kötelezettség is megjelenik.

Az ilyen jogcímen megszerzett bevétel nem számít bele a 12 millió forintos alanyi adómentes értékhatárba, továbbá az értékesítéssel kapcsolatban felmerült költségszámlák ÁFA tartalma is levonásba helyezhető, amennyiben nem vonatkozik rá tételes tiltás.

Szolgáltatások teljesítési helye

A szolgáltatások esetén elsőként a teljesítés helyét kell meghatározni az ÁFA törvény 37. § – 49/A. §-i alapján. Főszabály szerint amennyiben a megrendelő adóalany, akkor a megrendelő gazdasági letelepedésének országa a teljesítés helye, amennyiben nem, akkor pedig a szolgáltatást nyújtó gazdasági letelepedésének országa. Van azonban néhány kivétel, melyek az alábbi táblázatban kerültek összefoglalásra;

Közösségen belüli szolgáltatás nyújtás

Az alanyi adómentes adóalanyok esetén, a Közösségen belüli szolgáltatásnyújtás adózása a szolgáltatás teljesítési helyétől és a szolgáltatást igénybe vevő személyéről is függ.

Amennyiben a szolgáltatást igénybe vevő nem adóalany, akkor a teljesítés helye a főszabály szerint a szolgáltatást nyújtó gazdasági letelepedésének országa, vagyis Magyarország. Ebben az esetben az alanyi adómentes adóalany alanyi mentes minőségében jár el, vagyis ezen értékesítések ellenértéke beleszámít a 12 millió forintos értékhatárba, közösségi adószámot nem szükséges igényelni, és nincs ÁFA bevallási és összesítő jelentéstételi kötelezettség sem.

Amennyiben a szolgáltatást igénybe vevő adóalany és a teljesítés helye a főszabály szerint a megrendelő gazdasági letelepedésének országa, akkor a közösségi értékesítés szabályai szerint kell eljárni, vagyis közösségen belüli fordított adózással kell bizonylatot kiállítani, a bevétel nem számít bele az alanyi adómentes értékhatárba, szükséges a közösségi adószám igénylése, valamint bevallás-, és jelentéstételi kötelezettség is keletkezik. Az alanyi adómentes adóalany közösségi szolgáltatásnyújtása kapcsán felmerült beszerzései után felszámított ÁFA-t levonásba helyezheti, amennyiben arra nem vonatkozik tételes levonási tilalom.

Amennyiben a szolgáltatást igénybe vevő adóalany, de a teljesítés helye nem a főszabály alapján kerül meghatározásra, akkor amennyiben a teljesítési helye a közösség más tagállama, akkor a közösségi szolgáltatás értékesítés szabályai szerint kell eljárni, ha belföld, akkor pedig alanyi adómentes minőségben.

Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétel

Az alanyi adómentes adóalanyok a Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétel esetén adóalanynak minősülnek, ezért főszabály szerint a teljesítés helye a megrendelő gazdasági letelepedésének országa, vagyis Magyarország. Ebben az esetben az alanyi adómentes adóalany a közösségi értékesítés szabályai szerint köteles eljárni, vagyis szükséges közösségi adószámmal rendelkeznie, fel kell számítania a szolgáltatás szerinti ÁFA kulcsot, és adóbevallási és befizetési kötelezettsége is keletkezik. Ahogy a belföldi szolgáltatás igénybevétel ÁFA-ját, az alanyi adómentes adóalany a közösségi szolgáltatás igénybevétel után felszámított ÁFA-t sem helyezheti levonásba.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 17. számú információs füzetben gyűjtötte össze a fentebb részletezett szabályokat, amelyeket nem csak az alanyi adómentességet választó belföldi adóalanyok, hanem más a különleges adózói körbe tartozó szereplők is kötelesek alkalmazni. A különleges adózói körbe az alanyi adómentességet választók mellett a mezőgazdasági tevékenységet folytató különleges jogállású ÁFA alanyok, a kizárólag adólevonásra nem jogosító adómentes tevékenységet folytató ÁFA alanyok és a nem ÁFA alany jogi személyek is beletartoznak.

Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.