30 év alatti édesanyák adókedvezménye

Vasárnap lesz anyák napja, ebből az alkalomból az eheti bejegyzésem témája a 2023. január 1. napjától bevezetett új személyi jövedelemadó kedvezmény, a 30 év alatti édesanyák SZJA kedvezménye. Ezt az SZJA kedvezményt a négy vagy több gyermeket nevelő anyák és a 25 év alatti fiatalok kedvezménye után, és a személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye valamint a családi kedvezmény előtt kell érvényesíteni.

Ki és milyen időtartamban jogosult a kedvezmény igénybevételére?

A 30 év alatti anyák kedvezményére jogosult az a 25. életévét betöltött fiatal anya, aki vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel vagy a várandósság időszakában a magzatra tekintettel (a fogantatás 91. napjáról a magzat megszületéséig) családi kedvezmény érvényesítésére jogosult. Fiatal anya az a nő, akinek családi adókedvezményre való jogosultsága a 30. életéve betöltése előtt megnyílik. A kedvezményt az édesanya 2023. január 1. napjától a 30. életévének betöltése hónapjáig érvényesítheti.

A kedvezmény tehát abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha a családi adókedvezményre való jogosultsága 2022. december 31. napját követően és a 30 életéve betöltését megelőzően keletkezik. Ez alól egy kivétel van, ha az édesanya magzata után 2022-ben vált jogosulttá családi adókedvezményre, de gyermeke már 2023-ban születik meg az ő 30. születésnapját megelőző napig.

Milyen jövedelemből érvényesíthető a kedvezmény?

A 30 év alatti anyák kedvezménye a jogosultsági hónapokban az összevont adóalapba tartozó jövedelmekre érvényesíthető. Azaz;

Nem önálló tevékenységekből származó jövedelmek közül;

    • Za munkaviszonyból, közfoglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelemre,
    • Zaz adóköteles társadalombiztosítási ellátásra (például táppénz, CSED, GYED),
    • Za szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján folyósított adóköteles ellátásokra,
    • Za foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított álláskeresési járadékra, álláskeresési segélyre, keresetpótló juttatásra, és álláskeresést ösztönző juttatásra,
    • Za Magyar Honvédségnél tartalékos katonai szolgálatot teljesítő magánszemély jövedelmére,
    • Za jövedelmet pótló kártérítésre,
    • Za nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenység díjazására,
    • Za munkaviszony megszűnésével összefüggésben törvényben meghatározott mértékű végkielégítésre,
    • Za társas vállalkozás magánszemély tagjának személyes közreműködése ellenértékeként kifizetett jövedelemre,
    • Za gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének tevékenységéért adott juttatásra,
    • Za jogszabály alapján választott vagy kijelölt tisztségviselő tevékenységének ellenértékeként kapott juttatásra,
    • Zaz országgyűlési képviselők, nemzetiségi szószólók, polgármesterek e tevékenységből eredő jövedelmére,
    • Zaz állami projektértékelői jogviszonyból származó jövedelemre.

    Az önálló tevékenységből származó jövedelmek közül;

    • Ra vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó vállalkozói kivétjére,
    • Raz átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó átalányban megállapított jövedelmére,
    • Ra mezőgazdasági őstermelő e tevékenységéből származó jövedelmére,
    • Raz európai parlamenti képviselő e tevékenységéből származó jövedelmére,
    • Ra helyi önkormányzati képviselő e tevékenységéből származó jövedelmére,
    • Ra választott könyvvizsgáló könyvvizsgálói tevékenységéből származó jövedelmére,
    • Ra magánszemély által díjazás ellenében történő munkavégzésre irányuló más szerződés alapján folytatott tevékenységéből származó jövedelmére (pl. megbízási díj).

    Milyen mértékű a kedvezmény?

    A 30 év alatti anyák kedvezményének mértéke a megelőző év július havi Központi Statisztikai Hivatal által közzétett bruttó átlagkereset és a jogosultsági hónapok szorzata. 2023-ban a kedvezmény havi összege 499.952 Ft, ez adóban kifejezve 74.993 Ft. Ha a jogosultság egész évben fennáll, akkor a fiatal anya által elérhető adóalap-kedvezmény összege 5.999.424 Ft, amely adóban 899.914 Ft-ot jelent.

    Jogosultsági hónapként az a hónap vehető figyelembe, amelyben a fiatal anya családi kedvezményre való jogosultsága fennáll, de legkorábban a 25. életéve betöltésének hónapját követő hónap, legkésőbb az a hónap, amelyben a fiatal anya betölti a 30. életévét.

    Mikor és milyen formában veheti igénybe a kedvezményt az arra jogosult?

    A 30 év alatti anyák SZJA kedvezménye egyaránt érvényesíthető a jövedelemszerzés hónapjában az adóelőleg megállapításakor, illetve egy összegben év végén a személyi jövedelemadó bevallás benyújtásakor is. A kedvezmény év közbeni érvényesítését, a munkáltatónak, kifizetőnek átadott adóelőleg-nyilatkozatban lehet kérni. Az egyéni vállalkozó és a mezőgazdasági őstermelő az adóelőleg megállapításakor saját maga érvényesíti a kedvezményt.

    A 30 év alatti anyák kedvezményének együttes érvényesítése más adóalap-kedvezményekkel

    Ha a 30 év alatti édesanya négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére is jogosult, akkor a 30 év alatti anyák kedvezményét nem tudja érvényesíteni, ugyanis mindkét kedvezményt ugyanazon jövedelmekre lehet érvényesíteni és előbbinek nincs összeghatára. A 30 év alatti anyák kedvezménye és a 25 év alatti fiatalok SZJA kedvezménye együttesen nem érvényesíthető.

    A személyi kedvezmény és az első házasok kedvezménye akkor érvényesíthető a 30 év alatti anyák kedvezménye mellett, ha a 30 év alatti anyák kedvezményének érvényesítését követően a magánszemélynek marad olyan összevont adóalapba tartozó jövedelme, amelyre a személyi kedvezmény és az első házasok kedvezménye egyébként érvényesíthető.

    A családi kedvezményt a fiatal anya akkor is igénybe veheti, ha az SZJA előleg alapja nullára csökken, ekkor ugyanis a tőle levont társadalombiztosítási járulékra családi járulékkedvezményt érvényesíthet.

    Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal 73. számú információs füzete

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.