Alanyi adómentes adózók tárgyi eszköz értékesítése

  • Körmendi Tímea
  • 2023.04.25.
  • ÁFA

Az alanyi adómentesség időszakában főszabály szerint az adózók adófizetésre nem kötelezettek, előzetesen felszámított adó levonására nem jogosultak, továbbá kizárólag olyan számla kibocsátásáról gondoskodhatnak, amelyen áthárított adó nem szerepel.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény XIII. fejezete szerinti alanyi adómentességet választó adóalany azonban a törvényben meghatározott egyes esetekben nem járhat el alanyi adómentes minőségében. Ezek;

    • Wa tárgyi eszközként használt termék értékesítése
    • Waz immateriális jószágként használt, egyéb módon hasznosított vagyoni értékű jog végleges átengedése
    • Waz új közlekedési eszköz értékesítése a Közösség másik tagállamába
    • Wa beépítés alatt álló, vagy beépített új ingatlan értékesítése
    • Waz építési telek értékesítése
    • Wa külföldön teljesített szolgáltatásnyújtás
    • Waz az eset amikor az alanyi adómentes adózó az általa kiállított számlában mentessége ellenére adót hárít át,
    • Wa tevékenységtől eltérő céllal történő ellenérték nélküli termékértékesítés, vagy szolgáltatásnyújtás, feltéve, hogy az ehhez kapcsolódó előzetesen felszámított adó részben vagy egészben levonható volt,
    • Waz egyes, az ún. „fordított adózás” alá tartozó határon átnyúló ügyletek
    • Wazon esetek, amikor az ellenérték meg nem fizetése miatt az alanyi adómentes adóalany az adó megfizetéséért kezesként felel
    • Wa 10.000 eurót meghaladó értékű közösségi beszerzés vagy ennek választása esetén ez alatt az értékhatár alatti közösségi beszerzés is
    • Wa jövedéki termék és az új közlekedési eszköz közösségi beszerzése
    • Wa termék importja

    Ezen tevékenységek végzése során az alanyi adómentes adóalany az általános szabályok szerint köteles eljárni, azaz az értékesítése során ÁFA-t köteles felszámítani, befizetni és bevallani, azzal hogy a fenti tevékenységekből realizált árbevétele nem számít bele a 12.000.000 forintos bevételi értékhatárába.

    Az általános szabályok szerinti adózás nem jelenti azt, hogy minden esetben befizetendő ÁFA fog keletkezni az értékesítéssel összefüggésben. Amennyiben az alanyi adómentes adóalany olyan tárgyi eszközét értékesíti, amelyre más adómentességi szabály vonatkozik, akkor nem keletkezik ÁFA fizetési kötelezettsége. Az ÁFA törvény 87. § b) pontja szerint mentes az az értékesítés az adó alól, amely során a beszerzéskor az előzetesen felszámított ÁFA a törvényben szereplő tételes tiltás okán nem volt levonható.  Vagyis attól függetlenül, hogy az alanyi adómentes adózó a beszerzései vonatkozásában az alanyi mentessége okán nem élhetett a levonási joggal, amennyiben;

    • személygépkocsit,
    • 125 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú motorkerékpárt, vagy
    • sport- vagy szórakozási célú vízi közlekedési eszközt értékesít,

    az értékesítése mentes lesz az adó alól. Szintén mentes az ÁFA törvény 86. § (1) j) – k) pontjaiban meghatározott eszköz, vagyis a beépített ingatlan és a telek értékesítése, kivéve az új építésű ingatlan és az építési telek értékesítését.

    Az alanyi mentes adózókat főszabály szerint nem illeti meg ÁFA levonási jog, de egyes speciális esetekben, bizonyos feltételekkel erre is lehetőségük nyílik. Az egyik ilyen lehetőség a tárgyi eszköz figyelési időn belül történő értékesítése. A figyelési idő ingó tárgyi eszköz beszerzése esetén 60 hónap, azaz 5 év, ingatlan tárgyi eszköz esetében pedig 240 hónap, azaz 20 év. Amennyiben az alanyi adómentes adózó a tárgyi eszközt alanyi mentes időszakában szerezte be, és emiatt az ÁFA-t nem helyezte levonásba, majd ezt a tárgyi eszközt a figyelési időn belül értékesíti, akkor a – a teljesítés hónapját is számítva – figyelési időből hátralévő hónapokra jutó általános forgalmi adót levonhatja az ÁFA törvény 136. §-a alapján.

    A figyelési időn belüli ÁFA korrekció nem csak a tárgyi eszköz értékesítésekor, hanem annak használatakor is szükséges lehet. Ha az adózó a tárgyi eszközt még ÁFA alanyként szerezte be, és a beszerzéskor a rá áthárított adót levonta, majd később alanyi adómentességet választott, az alanyi mentesség időszakában legkésőbb a naptári év utolsó adó-megállapítási időszakában a tárgyévre jutó korábban levont ÁFA bevallására és befizetésére lesz kötelezett amennyiben annak összege eléri vagy meghaladja a 10 000 forintot.

    Ennek az esetnek a fordítottja is előfordulhat, azaz ha az alanyi mentes adóalany beszerez egy tárgyi eszközt, majd a figyelési időn belül az ÁFA alanyává válik, az eszköz beszerzésekor rá áthárított, de le nem vont adó, nem alanyi mentes időszakra jutó részét a tárgyév utolsó adó-megállapítási időszakában pótlólag levonásba helyezheti.

    Amennyiben az adózó a tárgyi eszköz beszerzésekor az ÁFA alanya volt, és a beszerzéskor levonta az ÁFA-t, majd később az eszközt alanyi adómentes adózóként a figyelési időn belül értékesíti, akkor az alanyi mentesként történő használat idejére az előzőekben leírt korrekciót el kell végezni, az értékesítéstől számítva a figyelési idő végéig hátralévő időre pedig véglegesen levonhatóvá válik az ÁFA. Arra azonban figyelni kell, hogy itt pótlólagos levonás már nem lesz, ugyanis az adózó az ÁFA-t a beszerzéskor már levonásba helyezte.

    Példa: Egy ÁFA alany 2018 áprilisában főtevékenységéhez szükséges ingó tárgyi eszközt szerez be 250.000 Ft + 67.500 Ft ÁFA értékben, és az ÁFA-t levonásba helyezi. Ezen eszköz esetén a figyelési idő 2023 áprilisában jár le. Tételezzük fel, hogy ez az adózó 2019. január 1-től alanyi adómentességet választott és az eszközt 2022 novemberében értékesíti 100.000 + 27.000 Ft ÁFA értékben. Milyen teendői vannak az ÁFA elszámolás tekintetében?

    1) Az alanyi adómentesség idejére jutó használat során a 2019, a 2020 és a 2021 decemberi bevallásában az eredetileg levonásba helyezett ÁFA 1/5-öd részét, azaz évente 13.500 Ft-ot pótlólagosan be kell vallania, és be kell fizetnie.

    2) 2022 novemberében bevallást kell készítenie ahol az értékesítés után a 27.000 Ft ÁFA-t be kell vallania és be kell fizetnie.

    3) A 2022 január – október időszakra jutó pótlólagos befizetendő adót legkésőbb a 2022. decemberi bevallásban rendeznie kell, de ezt rendezheti az értékesítéssel egyidejűleg, novemberben is. Ennek összege 11.250 Ft (13.500 Ft / 12 hónap * 10 hónap)

    4) A 2022 november – 2023 április időszakra jutó ÁFA véglegesen levonhatóvá válik, azonban ezt a 2022-ben beadott bevallásban már nem kell feltüntetni, hiszen a beszerzéskor levonásra került, így pótlólagos levonás már nem keletkezik. Így érvényesül az az elv, hogy az alanyi adómentesség időszakára jutó ÁFA (51.750 Ft) nem, de a figyelési idő többi részre jutó ÁFA (15.750 Ft) levonható.

    A figyelési időn túl történő értékesítés során az ÁFA törvény 135-136. § szerinti korrekcióra nincs lehetőség, akkor a normál szabályok szerint adózik az ügylet, vagyis amennyiben az ügyletre más adómentességi szabály nem vonatkozik, az alanyi mentes adózó 27% ÁFA felszámítására, bevallására és befizetésére lesz kötelezett. Saját beruházással létrehozott tárgyi eszköz esetén, ugyanezen szabályok szerint kell eljárni.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.