Mikor kötelező és milyen feltételekkel juttatható a védőital a munkavállalóknak?

  • Körmendi Tímea
  • 2023.08.29.
  • Általános forgalmi adó (ÁFA), Személyi jövedelemadó (SZJA), Szociális hozzájárulási adó

A nyár utolsó napjait igazi kánikulai időjárás jellemezte, a hétvégén napi melegrekord és a 2023-as szezonrekord is megdőlt. Ennek apropóján a védőital juttatásának kötelezettségét és az ahhoz kapcsolódó adózási tudnivalókat tekintem át ebben a bejegyzésben.

A Munka Törvénykönyvének 51. § (2) bekezdése rögzíti, hogy a munkáltató köteles a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani. A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 33. és 34. §-ai alapján a munkahelyiségben a munkavállalók létszámát, a tevékenység jellegét és a veszélyforrásokat is figyelembe véve elegendő mennyiségű és minőségű, egészséget nem károsító levegőt és klímát kell biztosítani, amennyiben ez nem megoldható a munkavállalók egészségének megóvása érdekében szervezési intézkedéseket kell tenni, egyéni védőeszközt kell alkalmazni, illetőleg védőitalt kell juttatni. A szabadtéri munkahelyen a munkavégzés jellegének és a munkakörülményeknek megfelelő műszaki megoldásokkal, munkaszervezéssel, egyéni védelemmel, melegedési lehetőséggel, illetve védőitallal kell gondoskodni a munkavállalók időjárás elleni védelméről. A munkavédelmi törvényben előírtak részletszabályait a 3/2002. (II. 8.) Szociális és Családügyi- és Egészségügyi miniszteri együttes rendelet rögzíti.

A 3/2002. (II. 8.) együttes miniszteri rendelet 7. §-a tartalmazza a helyiségek, terek hőmérsékletére vonatkozó szabályokat. A zárt munkahelyeken a megfelelő hőmérsékletet befolyásolja a munka jellege, az évszak, valamint a munka nehézségi foka is. Eszerint az alábbi hőmérsékleteket kell zárt munkahelyen biztosítani a munkáltatónak;

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet 2. sz. melléklete szeint a zárt munkahelyen megfelelő hőmérsékletek

    A táblázatban foglalt hőmérsékleteket álló munkánál 1 m magasságban, ülő munkánál 0,5 m magasságban kell biztosítani.

    Az effektív hőmérséklet a munkahelyi levegőkörnyezet olyan komplex mutatószáma, amely az adott hely léghőmérsékletét, a levegő relatív nedvességtartalmát és a légsebességet is figyelembe veszi. A korrigált effektív hőmérséklet munkahelyi levegőkörnyezet olyan komplex mutatószáma, amely az effektív hőmérsékletet befolyásoló tényezők mellett a hősugárzást is figyelembe veszi. Ezek részletes leírását és számítását a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

    A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni. Ha a munkahelyi klíma zárt téri munkahelyen a 24 °C korrigált effektív hőmérsékletet meghaladja, illetve hidegnek minősülő munkahelyen a munkaidő részeként óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni. Hidegnek minősül a szabadtéri munkahely, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50%-nál hosszabb időtartamban a 4 °C-ot nem éri el, továbbá a zárt téri munkahely, amely esetében ez a 10 °C-ot nem éri el.

    Ha a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 °C korrigált effektív hőmérsékletet meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget általában 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. Védőitalnak alkalmas lehet azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amennyiben cukortartalma annak 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített. A hidegnek minősülő munkahelyen a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell biztosítani. A védőital és a tea elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni. A védőital, valamint a tea készítése, tárolása, kiszolgálása a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet.

    Személyi jövedelemadó

    A személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség megállapításához először azt kell tisztázni, hogy a munkavállaló részére juttatott ital, védőitalnak minősül-e vagy sem. Amennyiben a védőitalt a jogszabályi kötelezettség alapján és a rendeletben rögzített formában juttatja a munkáltató a munkavállaló részére, akkor az a személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú mellékletének 8.8 pontja alapján mentes az adó alól. Ebben az esetben a beszerzés a vállalkozás érdekében felmerült költségnek minősül, és az anyagköltségek között kell elszámolni.

    Abban az esetben, ha a juttatás nem felel meg a munkavédelmi törvényben foglalt védőital fogalmának, tehát nem a fent leírt klímakörülmények esetén, vagy formában nyújtja a munkáltató, akkor az az SZJA törvény 70. § (4) bekezdése szerinti adóköteles egyes meghatározott juttatásnak minősül. Ebben az esetben a juttatás 15% személyi jövedelemadó és 13% szociális hozzájárulási adó vagy 10% kisvállalati adófizetési kötelezettség terheli a juttatás bruttó értékének 1,18-szorosa után. Társasági adóalanyok esetében ez 33,04%-os, kisvállalati adóalany esetében ez 29,5%-os adóterhelést jelent. Amennyiben a juttatás egyes meghatározott juttatásnak minősül, a beszerzés a vállalkozás érdekében felmerült költségnek minősül, de nem anyagköltségként, hanem személyi jellegű egyéb kifizetésként szükséges elszámolni.

    Általános forgalmi adó

    Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény a 124. §-ban rögzíti az adólevonási jog korlátozására vonatkozó rendelkezéseket. Eszerint nem helyezhető levonásba az élelmiszert valamint az italt terhelő előzetesen felszámított adó, ez alól kivételt csak az jelent, ha a termék igazoltan továbbértékesítési célt szolgál. Mivel a védőital nem ezt a célt szolgálja, a beszerzés során felszámított általános forgalmi adót a munkáltató nem helyezheti levonásba. Az áfa levonási korlátozásokról a 2022. november 14-én megjelent bejegyzésemben írtam bővebben.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.