A kedvezményes lakásáfa szabályai

  • Körmendi Tímea
  • 2023.10.17.
  • ÁFA

A lakóingatlan értékesítése az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 86. § (1) bekezdés j) pontja alapján főszabály szerint mentes az adó alól. Ez alól két kivétel van, az egyik az új építésű ingatlan értékesítése, a másik az az eset, ha az adózó saját választása alapján adókötelessé teszi a lakóingatlan értékesítést.

Az adókötelessé tétel

Az adókötelessé tétel lényege, hogy a belföldön nyilvántartásba vett adóalany az állami adó- és vámhatóságnak tett bejelentése alapján dönthet úgy, hogy a beépített és beépítetlen ingatlan (ingatlanrész) értékesítését illetve bérbeadását adókötelessé teszi. Ez a választási jog külön-külön vagy együttesen gyakorolható, és alkalmazható csak a lakóingatlanra vagy csak a lakóingatlannak nem minősülő ingatlanokra kiterjedően. Az adóalany döntését a tárgyévet megelőző év utolsó napjáig jelenti be, és ezen döntéstől a bejelentést követő ötödik év végéig, nem térhet el.

Mikor számít egy ingatlan új építésű ingatlannak?

Az ÁFA törvény 86. § (1) bekezdés j) pontja alapján új építésű az ingatlan ha;

  • első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg; vagy
  • első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de a használatbavételi engedély véglegessé válása, vagy a használatbavétel tudomásulvétele, vagy az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti egyszerű bejelentés alapján épített lakóingatlan felépítésének megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között még nem telt el 2 év; vagy
  • első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de mint önálló rendeltetési egység rendeltetését vagy a rendeltetési egységeinek számát megváltoztatták, és az ezt igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között még nem telt el 2 év.

Milyen ÁFA kulcsot kell alkalmazni az értékesítéskor?

A lakóingatlan értékesítése főszabály szerint az általános 27%-os adókulcs alá tartozó termékértékesítésnek minősül. A törvény 3. számú melléklete – amely a kedvezményes 5%-os kulcs alá tartozó termékeket és szolgáltatásokat rögzíti – tartalmaz a lakóingatlan értékesítésre egy speciális szabályt.

Eszerint kedvezményes 5%-os kulcs alkalmazható azon ingatlan értékesítése esetében, amely;

  • új építésű ingatlan az ÁFA 86. §-a alapján, és olyan, többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásnak minősül, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert vagy
  • új építésű ingatlan az ÁFA 86. §-a alapján, és olyan egylakásos lakóingatlannak minősül, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert és
  • a lakást vagy családi házat kivitelező építi, a tulajdonos pedig értékesítés útján jut hozzá.

A kedvezményes áfa kulcs 2016-ban került bevezetésre a lakáspiac élénkítésének céljából, és eredetileg 2019 végéig lett volna alkalmazható, azonban ezt az időszakot folyamatosan hosszabbították, legutóbb tavaly az egyes adótörvények módosításáról szóló 2022. évi XLV. törvény módosította a szabályokat. Eszerint a kedvezményes ÁFA kulccsal értékesíthető az ingatlan akkor is, ha a teljesítés időpontja a 2025. január 1. napjával kezdődő és a 2028. december 31. napjával záruló időszakra esik, feltéve, hogy

  • az építési engedélyhez kötött építési munka esetén a lakóingatlan építésére az építési engedély 2024. december 31. napjáig véglegessé vált, vagy
  • az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet legkésőbb 2024. december 31. napján bejelentették.

Fontos kiemelni, hogy ez a kedvezmény csak az ingatlan lakófunkciójú részeire vonatkozik, azaz a nem lakófunkciójú ingatlanrészeket – például az üzletet vagy garázst – külön kell választani és a nem lakófunkciójú ingatlanrészeket 27%-os ÁFA felszámítása mellett kell értékesíteni.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.