Az adomány és támogatás társasági adó kedvezménye

Az adventi időszakban minden évben nagyobb számban szerveznek pénzadomány gyűjtést a civil szervezetek, mely során igyekeznek a gazdasági társaságokat is megszólítani, hogy támogassák a szervezet céljainak megvalósítását. Ha egy vállalkozás, amely a társasági adó hatálya alá tartozik, szeretné támogatni a számára kiemelt fontosságú társadalmi célokat, akkor bizonyos feltételek fennállása esetén nem csak elismert költség lesz számára az adomány összege, hanem további adóalap csökkentő tétel is elszámolható. Ebben a bejegyzésben ez igyekszem röviden bemutatni.

Az adomány fogalma

A társasági adó törvény szerint adomány a közhasznú szervezet részére törvényben meghatározott közhasznú tevékenysége támogatására, valamint az egyházi jogi személy részére törvényben meghatározott tevékenysége támogatására, továbbá a közérdekű kötelezettségvállalás céljára az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke, feltéve hogy az nem jelent a törvényben meghatározottakon túl vagyoni előnyt az adományozónak, az adományozó tagjának vagy részvényesének, vezető tisztségviselőjének, felügyelőbizottsága vagy igazgatósága tagjának, könyvvizsgálójának, illetve ezen személyek közeli hozzátartozójának azzal, hogy nem minősül vagyoni előnynek az adományozó nevére, tevékenységére történő utalás.

Az adomány költségként történő elszámolásának szabályai

A társasági adó törvény 3. számú melléklete alapján a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költség, ráfordítás az adóévben adomány jogcímen visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke, feltéve, hogy az adózó rendelkezik a közhasznú szervezet által az adóalap megállapítása céljából kiállított igazolással. Az igazolásnak tartalmaznia kell a kiállító és az adományozó megnevezését, székhelyét, adószámát, az adomány összegét és a támogatott cél megnevezését.

A fentiek alapján tehát nem kell az adomány összegével a társasági adó alapját megnövelni, amennyiben az adományozó gazdasági társaság rendelkezik a közhasznú tevékenységet végző szervezet által az adóalap megállapítása céljából kiállított igazolással.

Milyen kedvezményt kapnak a közhasznú szervezetet támogató adományozók?

Ha a támogatott szervezet közhasznú minősítéssel rendelkezik, akkor a támogató a ráfordításként történő elszámolás mellett, további adóalap csökkentő tételt is érvényesíthet.

A társasági adó törvény 7. § z) pontja alapján az adó alapját csökkenti a támogatás, juttatás, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értékének, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értékének meghatározott része, ha azt;

    • közhasznú szervezetnek, a közhasznú szervezettel kötött adományozási szerződés keretében, közhasznú tevékenysége támogatására, vagy
    • önkéntesen, nem jogszabályi kötelezés alapján a Magyar Kármentő Alapnak, a Nemzeti Kulturális Alapnak, továbbá a Kárenyhítési Alap javára, vagy
    • a felsőoktatási intézménynek felsőoktatási támogatási megállapodás keretében, az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül nyújtják.

    Az adóalap csökkentő tétel mértéke a támogatás;

    • 20 százaléka – tartós adományozási szerződés keretében 40 százaléka – ha a kedvezményezett a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kivételével valamely közhasznú minősítéssel rendelkező szervezet
    • 20 százaléka – alapítói vagy csatlakozói vagyonrendelés esetén 40 százaléka – ha a kedvezményezett közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány
    • 50 százaléka, ha az a Magyar Kármentő Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, vagy a Kárenyhítési alap javára történik
    • 300 százaléka, ha a támogatás közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi vagy egyházi fenntartásban lévő egyetem, illetve annak fenntartója javára felsőoktatási támogatási megállapodás keretében történik,
    • 50 százaléka, ha a támogatás kedvezményezettje nem közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi vagy egyházi fenntartásban lévő felsőoktatási intézmény és a támogatás felsőoktatási támogatási megállapodás alapján történik.

    Felsőoktatási támogatási megállapodásnak minősül a megállapodás akkor, ha azt a támogató az alapítóval vagy fenntartóval a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti felsőoktatási intézmény alapítására, működésének biztosítására legalább három évre köti. A felsőoktatási támogatási megállapodás alapján a felsőoktatási intézménynek visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatások, juttatások összege is a vállalkozás érdekében elismert költségnek, ráfordításnak minősülnek.

    Az adóalap csökkentő tétel maximuma az adózás előtti eredmény összege, vagyis az adóalap nullára csökkenthető ezzel a kedvezménnyel, de azon felül további visszaigénylésre nem ad lehetőséget. Az adózó az adózás előtti eredmény csökkentésére akkor jogosult, ha rendelkezik a kedvezményezett által az adóalap megállapítása céljából kiállított igazolással, amely tartalmazza a kiállító és a támogató megnevezését, székhelyét, adószámát, valamint a támogatás összegét és célját.

    Mi az a tartós adományozás?

    Tartós adományozási szerződés során az adományozó vállalja, hogy a szerződéskötés évében, valamint az azt követő legalább 3 évben évente legalább egy alkalommal azonos vagy növekvő összegben nyújt pénzbeli támogatást az adott közhasznú minősítéssel rendelkező szervezet számára.

    Amennyiben a tartós adományozási szerződésben foglaltak nem teljesülnek, akkor az adóévet követő évben vagy években a korábban elszámolt adóalap csökkentő tételt a bevallásban korrigálni szükséges. A társasági adóról szóló törvény 7. § s) pontja szerint adóalap növelő tételként kell figyelembe venni;

    a tartós adományozásra tekintettel elszámolt többletkedvezmény összegét, ha a támogató a tartós adományozásról szóló szerződésben vállaltakat a másik szerződő fél közhasznúsági nyilvántartásból való törlése vagy jogutód nélküli megszűnése miatt nem teljesítette

    a tartós adományozásra tekintettel elszámolt többletkedvezmény összegének kétszeresét, ha a támogató bármely más ok miatt nem teljesített a szerződésnek megfelelően.

    A KIVA alany adományozókra vonatkozó rendelkezések

    Fontos megjegyezni, hogy a közhasznú minősítéssel rendelkező szervezetnek nyújtott adomány és támogatás adóalap kedvezményét a kisvállalati adó (KIVA) alanyai nem érvényesíthetik, azonban ha a rendelkeznek a közhasznú tevékenységet végző szervezet által az adóalap megállapítása céljából kiállított igazolással, akkor elszámolhatják a támogatás összegét, mint a vállalkozás érdekében felmerülő költség, ráfordítás, és így nem jelentkezik ez esetükben KIVA alapnövelő tételként.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.