Reprezentációs célú vendéglátás keretében illetve ajándékként juttatott bor adómentessége

  1. november 16-án, a Magyar Közlöny 141. számában jelent meg a reprezentációs célú vendéglátás keretében felszolgált, valamint az üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként juttatott borok adómentességéről szóló rendelet.

A mindösszesen két paragrafusból álló jogszabály szerint; az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel fennálló veszélyhelyzet ideje alatt a személyi jövedelemadóról szóló törvény és a szociális hozzájárulási adóról szóló törvényben foglalt az egyes meghatározott juttatások szabályaitól eltérően mentes az adó alól a közvetlenül a forgalomba hozatalt kezdeményező borászati üzemengedélyestől palackozott kiszerelésben vásárolt, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, a bortörvény szerinti borászati termék reprezentációs célú vendéglátás keretében, továbbá üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként történő juttatása.

Az egyes meghatározott juttatás után a juttatónak keletkezik adófizetési kötelezettsége. Az adó alapja a juttatás értékének, ingyenesen juttatott termék vagy szolgáltatás esetén a szokásos piaci értékének, kedvezményesen juttatott termék illetve szolgáltatás esetén a magánszemély által meg nem fizetett összegnek az 1,18-szorosa. Az egyes meghatározott juttatás adóalapja után 15% személyi jövedelemadót és 13% szociális hozzájárulási adót köteles fizetni a juttató. Az egyes meghatározott juttatás adóterhe tehát társasági adóalany esetén 33,04%-os, kisvállalati adóalany esetén 28,5 %-os. Ettől eltérően mentes a palackozott kiszerelésben forgalomba hozott bor a fenti feltételek fennállása esetén.

Mit jelentenek ezek a feltételek?

A kormányrendelet szövege szerint a juttatás akkor adómentes, ha a borászati terméket a forgalomba hozatalt kezdeményező borászati üzemengedélyestől vásárolja a juttató. Borászati üzemengedélyes a borászati üzem üzemeltetője, aki a borászati hatóság által tételenként kiadott forgalomba hozatali azonosítóval rendelkezik, röviden a borász. Nem adómentes tehát a juttatás, ha a kedvezményezett terméket kereskedőktől szerzi be a juttató.

A palackozott kiszerelésű borászati terméknek oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM) vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (OFJ) ellátottnak kell lennie. Ezeket a fogalmakat a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek minőségrendszereiről szóló 151/2012/EU Európai Parlamenti és Tanácsi rendeletének II. Címe tartalmazza. Eszerint az „eredetmegjelölés” olyan terméket jelöl, amely egy meghatározott helyről vagy régióból származik, minősége vagy jellemzői alapvetően vagy kizárólag az adott terület jellemzőinek köszönhető, és a termék előállítás valamennyi szakasza a meghatározott földrajzi területen történik. Borászati termékek esetén ez azt jelenti, hogy a szőlőnek egy bizonyos földrajzi területről kell származnia.

A rendelet szerint a „földrajzi jelzés” olyan terméket jelöl, amely egy meghatározott helyről, régióból vagy országból származik, amelynek valamely tulajdonsága, hírneve vagy más jellemzője alapvetően földrajzi eredetének tulajdonítható, és a termék előállítás legalább egy szakasza a meghatározott földrajzi területen történik. Borászati termékek esetén ez azt jelenti, hogy a felhasznált szőlő legalább 85%-ának egy bizonyos földrajzi területről kell származnia.

Az OEM és az OFJ védjegyek (Forrás: https://agriculture.ec.europa.eu)

Mi minősül borászati terméknek?

A kormányrendelet alapján az adómentesség a szőlészetről és borászatról szóló törvény szerinti borászati termék esetén alkalmazható. A bortörvény értelmező rendelkezésekről szóló szakasza az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet VII. melléklet II. részében szereplő, szőlőből készült termékeket jelöli meg borászati termékként.

Az említett nemzetközi jogforrás szerint borászati termék a;

  • bor
  • még erjedésben lévő újbor
  • likőrbor
  • pezsgő
  • minőségi pezsgő
  • illatos minőségi pezsgő
  • szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor
  • gyöngyözőbor
  • szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor
  • szőlőmust
  • részben erjedt szőlőmust
  • szárított szőlőből nyert részben erjedt szőlőmust
  • sűrített szőlőmust
  • finomított szőlőmustsűrítmény
  • szárított szőlőből készült bor
  • túlérett szőlőből készült bor
  • borecet

Az európai parlamenti és tanácsi rendelet ezen termékek minőségi jellemzőit, egyes paramétereit is rögzíti a VII. számú mellékletben.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 2023. december 14. napján kiadott tájékoztatójában felhívja a figyelmet arra, hogy egyes juttatások fogalma, tartalma – ebbe beleértve az arra vonatkozó értékhatárokat is – változatlan maradt. Mindez azt jelenti, hogy csekély értékű ajándékot továbbra is évente egyszer lehet juttatni, a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékben. Ha az ajándékot egy esemény vagy rendezvény keretében adják át – például egy karácsonyi vacsorán – akkor az ajándék a minimálbér 25%-os mértékéig minősül egyes meghatározott juttatásnak. A különbség csupán az, hogy az értékhatárokon belül a borászati termék után nem kell személyi jövedelemadót és szociális hozzájárulási adót fizetni. A központi adóhatóság tájékoztatója azt is rögzíti, hogy az adómentes juttatásról olyan nyilvántartást kell vezetni, amelyből megállapítható, hogy hol szerezték be a terméket és azt mire használták fel.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.