Változások a gépjárműadó fizetési kötelezettségben

  1. július 14-én jelent meg a Magyar Közlöny 2023. évi 105. számában az egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvény, amely a gépjárműadóval összefüggő az idei év első napjától hatályos változásokat is tartalmaz.

A módosító törvény az adózás rendjéről szóló törvényt úgy módosítja, hogy a gépjárműadót 2024. január 1. napjától kezdődően nem két egyenlő részletben március 15. és szeptember 15. napjáig kell megfizetni, hanem egy részletben április 15. napjáig. Tekintettel arra, hogy a gépjármű utáni adókötelezettségben ezáltal változás következett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden gépjármű üzembentartónak, ennek hiányában a gépjármű tulajdonosának határozatban veti ki az idei adó összegét, amely határozatok március elejéről folyamatosan érkeznek az ügyfélkapus tárhelyekre illetve a cégkapukba.

A NAV honlapján közzétett tájékoztató szerint az adófizetési szabályok módosítására azért volt szükség, mert az ügyfelek nagy részénél a kétszeri fizetés gondot okozott. Volt olyan adózó, aki elfeledkezett a második részletről, és olyan is, aki duplán fizetett.

Az adózás rendjéről szóló törvény emellett egy új automatikus részletfizetési kérelem lehetőségével is kiegészült. Eszerint a magánszemélyek illetve ÁFA fizetésre nem kötelezett egyéni vállalkozók a tárgyév június 30. napjáig benyújtott kérelme alapján a központi adóhatóság az éves gépjárműadó fizetési kötelezettségre legfeljebb 5 havi pótlékmentes részletfizetést engedélyez. A kérelem begyújtására nyitva álló határidő jogvesztő. A részletfizetési kérelem benyújtható az ANYK-n illetve az ONYA rendszeren keresztül az AUTRESZ elnevezésű nyomtatvány kitöltésével illetve a NAV-Mobil Alkalmazás-on keresztül is.

További változás, hogy 2024-től az egyesületek és az alapítványok mellett már a köztestületeknek sem kell gépjárműadót fizetnie, amennyiben a tárgyévet megelőző évben társasági adófizetési kötelezettsége nem keletkezett, és ezt a tényt az adóhatóságnak bejelenti a GJADO nyomtatványon.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.