Családi adó-visszatérítés

  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.
  1. február 14-ig kézbesíti a központi adóhatóság a családi adó-visszatérítést az arra jogosultaknak. A családi adó-visszatérítés az SZJA, az EKHO és a KATA alanyai számára egy rendkívüli adó visszatérítés amely feltételeit az 560/2021. (IX.30.) Korm. rendelet határozza meg.

A családi adó-visszatérítésre jogosult az a magánszemély aki 2021 bármely napján családi adókedvezményre volt jogosult, és 2021-ben az összevont adóalapba tartozó jövedelmet, vagy ekho szerinti jövedelmet szerzett, illetve ha bejelentett kisadózó volt. A visszatérítés a családi kedvezményre jogosultnak akkor is jár, ha családi kedvezményt nem érvényesít, vagy azt nem ő veszi igénybe.

Összevont adóalapba tartozó jövedelem a nem önálló tevékenységek közül:

  • a munkaviszonyból, közfoglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelemre,
  • az adóköteles társadalombiztosítási ellátásra (például táppénz, CSED, GYED),
  • a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján folyósított adóköteles ellátásokra,
  • az álláskeresési járadékra, álláskeresési segélyre, kereset kiegészítésre és keresetpótló juttatásra,
  • a Magyar Honvédségnél tartalékos katonai szolgálatot teljesítő magánszemély jövedelmére,
  • a jövedelmet pótló kártérítésre,
  • a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenység díjazására,
  • a munkaviszony megszűnésével összefüggésben törvényben meghatározott mértékű végkielégítésre,
  • a társas vállalkozás magánszemély tagjának személyes közreműködése ellenértékeként kifizetett jövedelemre,
  • a gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének tevékenységéért adott juttatásra,
  • a jogszabály alapján választott vagy kijelölt tisztségviselő tevékenységének ellenértékeként kapott juttatásra,
  • az országgyűlési képviselők, nemzetiségi szószólók, polgármesterek e tevékenységből eredő jövedelmére,
  • az állami projektértékelői jogviszonyból származó jövedelemre.

Az önálló tevékenységből származó jövedelmek közül;

  • a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó vállalkozói kivétjére,
  • az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó átalányban megállapított jövedelmére,
  • a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységéből származó jövedelmére,
  • az európai parlamenti képviselő e tevékenységéből származó jövedelmére,
  • a helyi önkormányzati képviselő e tevékenységéből származó jövedelmére,
  • a választott könyvvizsgáló könyvvizsgálói tevékenységéből származó jövedelmére,
  • a magánszemély által díjazás ellenében történő munkavégzésre irányuló más szerződés alapján folytatott tevékenységéből származó jövedelmére (pl. megbízási díj).

Nem érvényesíthető a rendkívüli adó-visszatérítés a külön adózó jövedelmek utáni adóösszegből. Ilyen az ingó-, valamint ingatlan értékesítésből-, az árfolyamnyereségből származó jövedelem, a kamatjövedelem, vagy az osztalék.

Ha egy családban mindkét szülő jogosult családi kedvezményre és mindketten rendelkeznek a visszatérítés alapját képező jövedelemmel, akkor az adó-visszatérítés külön-külön mindkét szülőnek jár. Azok az elvált szülők, akik közös gyermekeiket felváltva gondozzák és emiatt 50-50 százalékban kapják a családi pótlékot, és ugyanilyen arányban érvényesíthetik a családi kedvezményt, mindketten jogosultak az adó-visszatérítésre.

Az adó-visszatérítés mértéke a személyi jövedelemadó az igénybe vett kedvezmények levonása után fennmaradó összege, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás 9,5%-os mértékű SZJA része, illetve a kisadózó vállalkozások tételes adójának egynegyede, de maximum a 2020. decemberi adatok alapján számolt éves átlagbér 15%-a azaz 809.000 Ft. Ha a magánszemély részére az szja, az ekho és a kata tekintetében is visszajár a kedvezmény, ezek együttes összege nem lehet több, mint a felső határ.

A kedvezmény összege ezer forint, ha az összevont adóalap 2021. évi adójának az adókedvezmények levonása utáni része legalább egy forint, de az ezer forintot nem éri el. Ha a kisadózó vállalkozás a veszélyhelyzet miatt 2021. március és április hónapra mentesült a tételes adó alól, akkor az adó-visszatérítés kiszámításakor ez a kéthavi összeg nem vehető figyelembe.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal automatikusan kézbesíti a visszajáró összeget minden olyan jogosultnak akinek a családi pótlék folyósítási adatokból ismertek a kiutaláshoz szükséges adatai, vagy 2021. december 31-ig benyújtotta a VISSZADO jelű nyilatkozatot. Azok a jogosultak akik a nyilatkozatot elmulasztották benyújtani, vagy az adóhatóságnak nincs információja a 2021. évi jövedelméről, a 21SZJA bevallásukban igényelhetik a visszatérítést. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a kiszámított és automatikusan kiutalt kedvezmény-előleg összegét feltünteti a személyijövedelemadó-bevallási tervezetben.

A magánszemély a 2022. május 20-ig benyújtott 21SZJA bevallása mellékleteként a kedvezmény mértékértől függetlenül megteheti az 1+1%-os felajánlást, a kedvezményezettek az összevont adóalapba tartozó jövedelem után lesznek jogosultak a támogatásra.

Ha az adó-visszatérítés a magánszemély összevont adóalap adóját nullára csökkenti, a magánszemély nem tehet rendelkező nyilatkozatot (önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatot, nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatot, nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot).

Az elhunyt magánszemély házastársa vagy örököse az adózó családi kedvezményre való jogosultságára tekintettel járó visszatérítés érvényesítését kérheti az adóhatóságtól. A kérelemben foglaltakról az állami adó- és vámhatóság az adózás rendjéről szóló törvény szerinti soron kívüli adómegállapítási eljárásban dönt.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.