Közeleg a KATA bevallási határidő!

  • Körmendi Tímea
  • 2022.02.19.
  • KATA
  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.
  1. február 25-én lesz esedékes a KATA alany vállalkozás bevételi nyilatkozata, valamint a 40%-os különadó bevallása, amelyet a 21KATA jelű elektronikus űrlapon keresztül kell teljesíteni az érintetteknek.

A KATA adózási mód 2012-es bevezetése óta a tavalyi évben esett át a legnagyobb módosításon az egy vevő felé számlázott 3 millió forintos bevételi értékhatár, valamint a kapcsolt vállalkozás által juttatott bevétel vonatkozásában bevezetett különadó megjelenésével. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 8. §-a szerint;

  • Ha a kisadózó vállalkozás olyan kifizetőtől szerez bevételt, amellyel kapcsolt vállalkozási viszonyban áll, e juttatás után a kifizető a juttatás hónapját követő hónap 12. napjáig 40 százalékos mértékű adót állapít meg, vall be és fizet meg.
  • Ha a kisadózó vállalkozás olyan külföldi kifizetőtől szerez bevételt, amellyel kapcsolt vállalkozási viszonyban áll, e bevétel 71,42 százaléka után az annak megszerzése hónapját követő hónap 12. napjáig 40 százalékos mértékű adót kell megfizetnie.
  • Ha a kisadózó vállalkozás ugyanazon kifizetőtől az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt szerez, a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után a kifizető 40 százalékos mértékű adót állapít meg, vall be és fizet meg.
  • Ha a kisadózó vállalkozás a tárgyévben ugyanazon külföldi kifizetőtől az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt szerez, a 3 millió forintot meghaladó összegű bevétel 71,42 százaléka után a kisadózó vállalkozás 40 százalékos mértékű adót fizet.

Ez a módosítás a felekre rótt adminisztrációs teher növekedés mellett változásokat okoz a jövő pénteken esedékes bevallás különadó alap számításában is. Eddig elegendő volt a teljes előző évi pénzforgalmi szemlélettel meghatározott bevételből levonni a tételes adóval érintett hónapok számának és 1.000.000 Ft-nak a szorzatát és megkaptuk a 40%-os különadó alapot.

A kettős adóztatás elkerülése érdekében azonban az idei számítási mód az összes bevételt csökkenti a bevételek azon részével, amely után már a fenti okokból valamelyik fél megfizette a 40%-os különadót, és az így megmaradt bevételt kell hasonlítani a tételes adóval kiváltott árbevétel összeghez. Az adóalap meghatározásakor segítséget jelent, hogy a kifizetőknek az általuk a 2021-ben megfizetett különadóról igazolást kellett kiállítani a kisadózók részére január 31-ig.

Emellett ahogy eddig, idén is adatot kell szolgáltatni a kisadózónak és a kifizetőnek is, amennyiben a kisadózó részére a tárgyévben juttatott bevétel az 1 millió forintot meghaladta. A kisadózóknak ezt a 21KATA nyilatkozatban február 25-ig, a kifizetőknek pedig a 21K102 jelű nyomtatványon március 31-ig kell teljesíteni.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.