Turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettség

  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

2022 januárjától ismét turizmusfejlesztési hozzájárulási kötelezettség terheli a szektorban működő vállalkozásokat.

A turizmusfejlesztési hozzájárulást a 2016. évi LXVI. törvény alapján a hozzájárulás köteles szolgáltatások értékesítése után kell megfizetni. A hozzájárulás-köteles szolgáltatások az ÁFA törvény 3. számú melléklete szerint az étkezőhelyi vendéglátásban a helyben készített étel- és a nem alkoholtartalmú ital, valamint a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás.

A hozzájárulás alapja az értékesített hozzájárulás-köteles szolgáltatások ÁFA nélküli ellenértéke. A turizmusfejlesztési hozzájárulás mértéke 4%.

A hozzájárulást azon hozzájárulás-köteles szolgáltatásnyújtás után kell az önadózás szabályai szerint megállapítani és bevallani, amelyről kiállított számlán, számviteli bizonylaton vagy más okiraton feltüntetett teljesítési időpont vagy, ha a teljesítési időpontot nem tüntették fel, akkor a számla, számviteli bizonylat vagy a hozzájárulás-köteles szolgáltatásról kiállított más okirat kiállításának időpontja a bevallási időszakra esik.

A bevallás és a hozzájárulás megfizetésének időpontja az ÁFA bevallás benyújtásával és az ÁFA megfizetésével megegyező. Az ÁFA bevallás benyújtására nem kötelezett – például alanyi adómentességet választó adózók – bevallási és fizetési határideje a szolgáltatás teljesítési időpontját követő év február 25-e.

A SARS-CoV-2 koronavírus által okozott Covid-19 világjárvány miatt, először a 2020. évi LVIII. törvény tartalmazott a turisztikai ágazattal összefüggő adókönnyítő szabályt. A törvény a 2020. március 1. napjától 2020. december 31. napjáig terjedő időszakra mentesítette az ágazat szereplőit a turizmusfejlesztési hozzájárulás megállapítása,  bevallása és megfizetése alól.

A kedvezmény a  koronavírus-világjárványt követő, gazdasági újraindítást elősegítő adózási intézkedésekről szóló 318/2021. (VI. 9.) kormányrendelet 4. §-a alapján került meghosszabbításra a 2021. január 1-e és 2021. december 31. közötti időszakra. Ez a kedvezmény veszítette hatályát az idei év elejétől.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.