Változás a kamarai hozzájárulás megfizetésével kapcsolatban

  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény értelmében a kamarai közfeladatok ellátásához történő hozzájárulásként a gazdálkodó szervezetek kötelesek kamarai hozzájárulást fizetni, ez alól csak a tevékenységét egész évben szüneteltető egyéni vállalkozó mentesül.

A kamarai hozzájárulás összege a törvény 34/A. § (2) bekezdése szerint 5.000 Ft. A hozzájárulást korábban a gazdálkodó szervezeteknek a székhelyük szerinti területi kereskedelmi és iparkamarához kellett megfizetniük, azonban egy 2022. január 1-től hatályos törvénymódosítás értelmében, idéntől ezt a kötelezettséget az országos kamara vagyis a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részére kell teljesíteni.

Az éves kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje változatlanul március 31-e. Az országos kamara a gazdálkodók cégkapus tárhelyére értesítést küldött, melyben arról tájékoztat, hogy a beszedett kamarai hozzájárulás 90%-a a területi kamarai hálózathoz kerül, a kamarai szolgáltatások pénzügyi fedezetéül.

A meg nem fizetett kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, amelyet a kamara megkeresése alapján az állami adóhatóság adók módjára hajt be. Az országos gazdasági kamara akkor is megkeresheti az állami adóhatóságot a köztartozás végrehajtása iránt, ha a tartozás a 10.000 forintot nem haladja meg.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.