Könyvelőváltás év közben?

 • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Eltelt a 2022-es esztendő első negyedéve. Ilyenkor érdemes megvizsgálni az eddig elért eredményeket, esetlegesen módosítani az idei évi célkitűzéseken, sőt – ha a vállalkozó úgy érzi – egy esetleges könyvelőváltáshoz sincs még késő.

Gyakori tévhit, hogy a könyvelőváltás csak a gazdasági év végén lehetséges, azonban ez nincs így, ez egyaránt év közben és a gazdasági év lezártakor is megvalósítható, annak ellenére, hogy előbbitől sokan tartanak. Érdemes azonban mérlegelni az évközi váltást is, hiszen a könyvelő a vállalkozás egyik legfőbb bizalmasa.

Mikor érdemes könyvelőt váltani?

  • előfordulhat, hogy a vállalkozó valamilyen okból nem elégedett az általa igénybe vett szolgáltatással,
  • esetleg földrajzilag közelebb eső könyvelőt keres, vagy
  • olyan új speciális üzletágba kezd, amelyhez jelenlegi könyvelőjének ismeretei nem elég mélyek, vagy
  • ajánlásba kapott egy új könyvelőt, és inkább rá bízná a számviteli teendőket.

  A könyvelőváltás okától függetlenül egy évközi váltás során számolni kell azzal, hogy ennek többletköltsége lesz a vállalkozás számára. Vagy az előző könyvelő számít fel plusz díjat az évközi zárás elkészítéséért, vagy az új könyvelő könyveli le a megkezdett év bizonylatait, és ezt külön meg kell téríteni számára.

  Általánosságban tehát elmondható, hogy a könyvelőváltást célszerű az üzleti év végére időzíteni, így a könyvelők között a felelősségi körök is tisztázottak, azonban ha olyan helyzet áll elő, hogy az évközi váltás elkerülhetetlen az alábbi lépések betartásával nyugodtan megtehető.

  A könyvelőváltás lépései;

  1. 

  2.

  3.

  4.

  Ki kell választani az új könyvelőt.

  Fel kell mondani a korábbi megbízási szerződést, és megkötni az újat.

  Meg kell határozni a váltás napját és tisztázni a könyvelők felelősségi köreit.

  Át kell adni az iratokat és rendezni kell az elektronikus hozzáféréseket.

  A jelenleg fennálló szerződés felmondásakor figyelembe kell venni a szerződésben rögzített felmondási időt. Határozzuk meg a jelenlegi könyvelő által könyvelt időszak végét és az iratok átadásnak a határidejét. A két időpont között minimum 30 napot hagyjunk arra, hogy jelenlegi könyvelőnk elkészülhessen a zárlati teendőkkel.

  Ami az elektronikus hozzáféréseket illeti, az új könyvelőnek célszerű mielőbb biztosítani a hozzáférést a vállalkozás adataihoz, a korábbi könyvelő jogosultságait pedig a teljes folyamat lezárultáig célszerű megtartani.

  A könyvelőváltás utolsó lépése az iratok átadása. Ebben az ügyvezetőnek kiemelt szerepe van. Az átadandó iratok tartalmára vonatkozóan nincs külön törvényi szabályozás, azonban a szükséges iratokkal kapcsolatban nyugodtan kérhet tájékoztatást az újonnan megbízott könyvelőjétől. A későbbi vitás helyzetek elkerülése érdekében célszerű tételes átadás-átvételi jegyzőkönyvet készíteni az iratokról.

  Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

  Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.