Ukrán menedékes foglalkoztatása

  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A jelenlegi sajnálatos világpolitikai események hatására jelentős számban érkeznek menekültek Magyarországra. Amennyiben a fegyveres konfliktus elhúzódik, az azzal jár majd, hogy a menekültek egy része hosszabb időt fog Magyarországon eltölteni, és felmerülhet a foglalkoztatási jogviszony létesítése is esetükben.

Ehhez először azt kell megvizsgálni, hogy a menekülő kettős állampolgár-e. A magyar-ukrán kettős állampolgárok – amennyiben adóazonosító jellel és TAJ számmal rendelkeznek – korlátozás nélkül foglalkoztathatók. Akik csak ukrán állampolgársággal rendelkeznek, esetükben vizsgálni kell, hogy kértek-e menedékes státuszt.

A menekült és a menedékes státusz közötti alapvető különbség, hogy előbbi az állampolgárság megszerzésével vagy a menekült státusz visszavonásával szűnik meg, utóbbi az országgyűlés által meghatározott időpontig érvényes, amely alapesetben egy év mely időtartam meghosszabbítható.

A 86/2022. (III. 7.) kormányrendelet rendelkező részében foglaltak szerint menedékes az Ukrajnában 2022. február 24-én megelőzően tartózkodó ukrán állampolgár. A rendelet emellett meghatározza, hogy a menedékes Magyarország területén engedélymentesen jogosult munkát vállalni, ha az úgynevezett hiányszakmákban helyezkedik el, vagy munkaerő-kölcsönzés útján foglalkoztatják. A hiányszakmák a kereskedelem, a mezőgazdaság, az informatika és a vendéglátás területén találhatók, melyekről részletesen a Hivatalos Értesítő 2018/61. és 2019/20. számaiban megjelent PM közleményekben olvashatunk.

A 445/2013. (XI. 28.) kormányrendelet 16. §-a értelmében a menekültként, oltalmazottként vagy menedékesként elismert, továbbá a bevándorolt vagy letelepedett jogállású személy foglalkoztatását a foglalkoztatás helye szerint illetékes Kormányhivatalhoz be kell jelenteni, ezt követően lehet számára adóazonosító- és társadalombiztosítási azonosító jelet igényelni és megkezdeni a foglalkoztatását. A kormányhivatal igazolja a bejelentés teljesítését, és a bejelentett adatokról nyilvántartást vezet.

A 96/2022. (III. 20.) kormányrendelet rendelkezései szerint az Ukrajna területéről érkezett, ukrán állampolgársággal rendelkező személyek munkavállalásához támogatás igényelhető. A támogatás a 2022. február 24-én, vagy azt követően Magyarországra érkezett, ukrán állampolgársággal vagy ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező személy Magyarországon történő foglalkoztatásához igényelhető. A támogatást a munkaadó a munkavállaló lakhatási és utazási költségeinek biztosítására köteles fordítani.

A támogatásra munkaadóként az a gazdasági társaság jogosult;

    • amely Magyarország területén székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkezik, és
    • megfelel a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltételeinek, és
    • nem áll jogerős végzéssel elrendelt végelszámolás, felszámolás alatt, illetve ellene jogerős végzéssel elrendelt csődeljárás vagy egyéb, a megszüntetésére irányuló, jogszabályban meghatározott eljárás nincs folyamatban.

    A támogatást a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett, erre rendszeresített formanyomtatványon, elektronikus úton lehet igényelni. A támogatási összeg a munkaadó részére havonta utólag kerül folyósításra.

    Forrás: Minősített Könyvelők Egyesülete

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.