Egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony létesítésének szabályai

  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül a foglalkoztatók lényegesen kisebb adminisztrációs teher mellett fedezhetik az időszakosan, vagy eseti jelleggel felmerülő munkaerőigényüket. Egyszerűsített foglalkoztatás keretében mezőgazdasági- és turisztikai idénymunkára, valamint alkalmi munkára létesíthető munkaviszony. Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény meghatározza az egyszerűsített foglalkoztatás időbeli korlátait is. A törvény alkalmazásában;

 A mezőgazdasági idénymunka a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés, továbbá a termelő, termelői csoport, termelői szervezet, illetve ezek társulása által a megtermelt mezőgazdasági termékek anyagmozgatása, csomagolása kivéve a tovább feldolgozást, feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot.

 A turisztikai idénymunka a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunka, feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot.

 Az alkalmi munka a munkáltató és a munkavállaló között összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napig, és egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napig, és egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony,

 Az alkalmi munkavállalás esetében további feltétel hogy a munkáltatónál az egy munkanapon foglalkoztatottak száma nem haladhatja meg a;

    • Főállású személyt nem foglalkoztató munkáltató esetén az 1 főt,
    • 1-5 főt foglalkoztató munkáltató esetén a 2 főt,
    • 6-20 főt foglalkoztató munkáltató esetén a 4 főt,
    • 20-nál több munkavállalót foglalkoztató munkáltató esetén a létszám 20%-át.

    A meghatározott létszámkeretet a munkáltató egyenlőtlenül beosztva is felhasználhatja.

    Nem létesíthető egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a közszférában a munkáltató alaptevékenységébe tartozó feladatai ellátására. Az a munkáltató, aki 300.000 Ft adótartozást halmoz fel az egyszerűsített foglalkoztatás közterhe, a szociális hozzájárulási adó, a rehabilitációs hozzájárulás vagy a munkáltató személyi jövedelemadó adónemek tekintetében, további egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyt nem létesíthet mindaddig, míg adótartozását ki nem egyenlíti.

    Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a munkáltató bejelentésével jön létre. A bejelentés megtehető telefonon a 185-ös telefonszámon, valamint a T1042E jelű adatlapon is, amely már elérhető az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) illetve a NISZ Zrt. által erre a célra rendszeresített mobil applikáción keresztül is.

     A bejelentés tartalmazza:

    • la foglalkoztató adószámát
    • la munkavállaló nevét
    • la munkavállaló adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét
    • laz adatbejelentés jellegét
    • la foglalkoztatás kezdő dátumát
    • la munkaviszony napjainak számát.

    Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény 11. §-a szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére teljesített bejelentés esetleges visszavonására és módosítására bejelentést követő két órán belül, vagy ha a bejelentésben foglaltak szerint a foglalkoztatás a bejelentés napját követő napon kezdődik, vagy ha a bejelentés egy napnál hosszabb időtartamra vonatkozott, a módosításra bejelentés napján délelőtt 9 óráig van lehetőség, ezt követően a munkáltató a közteher-fizetési kötelezettségének köteles eleget tenni.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.