Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony adózási kérdései

  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A múlt héten az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony létesítésének szabályait tekintettük át, ezúttal a jogviszonnyal kapcsolatban felmerülő adófizetési kötelezettségeket és a munkavállalók ellátási jogosultságát vesszük végig röviden.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a minimálisan kifizetendő bér a minimálbér 85%-a, szakképzettséget igénylő munkakörben a garantált bérminimum 87%-a. Ez az elmúlt öt évben az alábbiak szerint alakult;

A minimálisan kifizetendő órabér egyszerűsített foglalkoztatott esetén (2018-2022)

Emellett a munkavállaló a Munka Törvénykönyvében meghatározott feltételek fennállása esetén;

    • 15%-os mértékű éjszakai pótlékra,
    • 50%-os mértékű rendkívüli munkavégzésért járó bérpótlékra,
    • 50%-os mértékű vasárnapi pótlékra, valamint
    • 100%-os mértékű munkaszüneti napi pótlékra jogosult.

    Az egyszerűsített foglalkoztatás minden naptári napja vonatkozásában a munkáltató közteher fizetésére kötelezett. Ennek mértéke;

    • mezőgazdasági-, és turisztikai idénymunka esetén 500 Ft
    • alkalmi munka esetén 1.000 Ft
    • filmipari statiszta alkalmi munkája esetén 4.000 Ft

    A közterhet a munkáltató a tárgyhót követő 12. napig a 08-as jelű havi járulékbevallásban vallja be és fizeti meg. Amennyiben a foglalkoztatott a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek, vagy a Magyarország által kötött kétoldalú szociálpolitikai, szociális biztonsági egyezmények alapján másik államban biztosított és a fennálló biztosítást tanúsító igazolással rendelkezik, a munkáltatónak nem kell közterhet fizetni.

    Az egyszerűsített foglalkoztatás után fizetett közteher mértékéig a maximálisan kifizethető munkabér mértéke a napi minimálbér kétszerese, mely idén 18.400 Ft.

    A napi közteher mértékéig maximálisan kifizethető összeg 2018-2022 (Ft)

    Természetesen ennél magasabb összeg is kifizethető, ebben az esetben azonban a munkáltatónak a felettes rész után vagy;

    • a társasági adó törvény 3. számú melléklet A) 14. pontja alapján 9% mértékű társasági adót, vagy
    • a kisvállalati adóról szóló törvény 20. § (3) d) pontja alapján 10% mértékű kisvállalati adót, vagy
    • a személyi jövedelemadóról szóló törvény 11. számú melléklet IV. 15. pontja alapján 9% mértékű vállalkozói SZJA-t kell fizetnie.

    Ez a foglalkoztató vállalkozási formájának és az általa választott adózási módozatnak a függvénye.
    Az egyszerűsített foglalkoztatás esetén nettó munkabérnek, a kifizetett összeg 100%-át kell tekinteni. A munkavállalónak csak abban az esetben van 15%-os személyi jövedelemadó bevallási és fizetési kötelezettsége, amennyiben a bevétele meghaladja az úgynevezett mentesített keretösszeget. Az SZJA alapja a bevétel és a mentesített keretösszeg különbsége. A mentesített keretösszeg mértéke a napi minimálbér, vagy garantált bérminimum 130%-a, előbbi 2022-ben 11.960 Ft, utóbbi 15.548 Ft. A napi mentesített keretösszegek az alábbiak szerint alakultak 2018 óta;

    A napi mentesített keretösszeg alakulása 2018-2022 (Ft)

    Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatott munkavállaló nem biztosított. Ezen jogviszonya keretében így kizárólag nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra és álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot. Az ellátás számítási alapja idén 500 Ft-os közteher esetén 1.370 Ft, 1.000 Ft-os vagy azt meghaladó közteher esetén 2.740 Ft naponta. A munkavállaló nem szerez jogosultságot nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra és álláskeresési ellátásra abban az esetben, ha a foglalkoztató nem fizette meg a közterhet, a munkavállaló más államban fennálló biztosítotti jogviszonya okán.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.