Kriptovaluta-ügyletek adózási változásai 2022-től

  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. CXVII. törvény 2022. január 1-től kiegészült a kriptoeszközzel végrehajtott ügyletekből származó jövedelemre vonatkozó szabályokkal.

2021 végéig a kriptovaluta kereskedésen elért hozam egyéb bevételnek minősült, így 15% személyi jövedelemadó és 15,5% szociális hozzájárulási adó terhelte. Az új szabályok értelmében a kriptoeszközzel végrehajtott ügyleten elért ügyleti nyereség külön adózó jövedelem, így az adóterhelése 30,5%-ról 15%-ra csökkent azzal, hogy csak személyi jövedelemadót kell az ügyleti nyereség után a magánszemélynek megfizetnie.

A törvényi fogalmi meghatározásban kriptoeszközzel végrehajtott ügyletnek minősül, amelyben a magánszemély a kriptoeszköz átruházása vagy átengedése révén nem kriptoeszköz formájában szerez vagyoni értéket, azaz idéntől már csak akkor keletkezik adófizetési kötelezettség ha kriptoeszközt törvényes fizetőeszközre váltják át, a kriptovilágon belüli ügyletek nem adókötelesek. Ez azt is jelenti, hogy az úgynevezett kriptovaluta bányászat során realizált – vagyis nem a mástól történő szerzés – esete is kikerült az adóztatott körből.

A kriptoeszközzel végrehajtott ügyleti nyereség adóját évente, a személyi jövedelemadó bevallásban kell szerepeltetni, és május 20. napjáig megfizetni. Az ügyleti nyereség megállapítása során a magánszemély a tárgyévben a kriptoeszköz megszerzésére fordított kiadásait figyelembe veheti. A törvény az adókiegyenlítésre vonatkozó szabállyal is kiegészült, azaz ha a magánszemély összes ügyleti vesztesége meghaladja a nyereséget, és ezt az összeget az adott évi adóbevallásában feltünteti akkor a tárgyévi adókötelezettségét csökkentheti a megelőző két év ügyleti veszteségének adótartalmával.

A személyi jövedelemadó törvénybe az a rendelkezés is bekerült, hogy ha a magánszemély a 2021-es adóévet megelőzően a kriptoeszköz átruházása kapcsán nem állapított meg jövedelmet, valamennyi ügylete tekintetében választhatja az új, kedvezőbb szabályok alkalmazását azzal, hogy a korábbi ügyletek eredményét a 2022-es év ügyleti eredményeként veszi figyelembe.

Ezen változások csak a magánszemélyek adófizetési kötelezettségét érintik, a vállalkozások számára a szabályozás változatlan maradt.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.