Közeleg a személyi jövedelemadó bevallás benyújtási határideje

  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.
  1. május 20-án esedékes a személyi jövedelemadó bevallás benyújtása és az adó megfizetése. Azon magánszemélyek részére, akik rendelkeznek ügyfélkapus tárhellyel az adóhatóság március 1. napjáig elérhetővé tette az adóbevallási tervezetet, amelyet május 20. napjáig lehet módosítani, kiegészíteni és elfogadni.

Amennyiben a magánszemély nem tesz semmit, akkor az adóhatóság a tervezetet fogja bevallásnak tekinteni május 20-a után. Nagyon fontos hogy az ÁFA fizetésre kötelezett magánszemélyek, az egyéni vállalkozók valamint mezőgazdasági őstermelők bevallása nem válik véglegessé, nekik mindenképpen ki kell egészíteniük és el kell fogadniuk a bevallás tervezeteiket!

Idén kiegészül az adóbevallás a személyi jövedelemadó-visszatérítés elszámolásával is, így bevallást kell tenniük azon kisadózó vállalkozók tételes adó (KATA) alanyainak is, akik a megfizetett tételes adó 25%-át kapták vissza adó-visszatérítésként, annak ellenére, hogy a kisadózó törvény 9. §-a mentesíti a kisadózót a személyi jövedelemadó megállapítási, befizetési és bevallástételi kötelezettsége alól.

Akik nem rendelkeznek ügyfélkapus tárhellyel március 16-ig kérhették, hogy az adóhatóság postai úton juttassa el hozzájuk a papír alapú tervezeteiket. Amennyivel az adózó a papír alapú bevallástervezet tartalmával egyetért, további teendője nincsen. Amennyiben azt módosítani szükséges, akkor önállóan kell gondosodjon a papír alapú bevallás elkészítéséről és benyújtásáról, a papír alapú tervezetet javítani ugyanis nem lehet.

Mindemellett 2022. május 20-a az SZJA 1+1%-ának felajánlási határideje is. Ennek keretében a megfizetett személyi jövedelemadó 1%-át a NAV-nál regisztrált civil szervezetnek, további 1%-át pedig technikai számmal rendelkező vallási közösségnek vagy a Nemzeti Tehetség Program kiemelt költségvetési előirányzat javára lehet felajánlani.

A felajánlásra jogosult civil kedvezményezettek listája a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján érhető el.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.