8 nap múlva esedékes a 2021-es beszámoló közzététele

  • Körmendi Tímea
  • 2022.05.23.
  • Kisvállalati adó (KIVA), Társasági adó
  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

2022. május 31-e a határideje a számviteli törvény szerinti beszámoló elkészítésének, letétbe helyezésének és közzétételének azon vállalkozások esetében, amelyek üzleti évének utolsó napja december 31-e, és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény alapján beszámoló készítésre kötelezettek.

A társas vállalkozások a beszámolóikat az Igazságügyi Minisztérium Online Beszámoló és űrlapkitöltő Rendszerén (OBR) keresztül teszik közzé. A beszámoló formája függ az éves nettó árbevétel nagyságától, a mérlegfőösszegtől, és a foglalkoztatottak létszámától. Ezek függvényében lehet;

    • Éves beszámoló
    • Egyszerűsített éves beszámoló
    • Konszolidált éves beszámoló, és
    • Egyszerűsített beszámoló

    A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 9. § (1) bekezdése szerint a kettős könyvvitelt vezető vállalkozó éves beszámoló készítésére kötelezett, a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel. Eszerint;

    Egyszerűsített éves beszámolót készíthet a kettős könyvvitelt vezető vállalkozó, ha az előző két üzleti évben a mérleg fordulónapján az alábbi három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi értékeket:

    • a mérlegfőösszeg az 1200 millió forintot,
    • az éves nettó árbevétel a 2400 millió forintot,
    • az átlagosan foglalkoztatottak száma az 50 főt.

    Nem készíthet egyszerűsített éves beszámolót a nyilvánosan működő részvénytársaság, az anyavállalat, a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodó, valamint az olyan vállalkozó amelynek kibocsátott értékpapírjai tőzsdei kereskedelme engedélyezett vagy az engedélyezést már kérelmezték.

    Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót készíthet a könyvvizsgálatra nem kötelezett vállalkozó, ha az előző két üzleti évben a mérleg fordulónapján az alábbi három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi értékeket:

    • a mérlegfőösszeg az 100 millió forintot,
    • az éves nettó árbevétel a 200 millió forintot,
    • az átlagosan foglalkoztatottak száma az 10 főt

    A mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló választása esetén a vállalkozó ettől a választásától leghamarabb három, mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolóval lezárt üzleti év után térhet el. Ez alól kivételt jelent ha a fenti feltételeknek két egymást követő üzleti évben nem felel meg, ekkor a második üzleti évet követő évtől éves beszámolót vagy egyszerűsített éves beszámolót köteles készíteni.

    Nem készíthet mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót a befektetési vállalkozás, és a pénzügyi holdingvállalkozás.

    Jogelőd nélkül alapított vállalkozónál – a fenti két egyszerűsítés vizsgálatakor – ha az üzleti évet megelőző két üzleti év egyikének vagy mindkettőnek az adatai hiányoznak vagy csak részben állnak rendelkezésre, akkor a tárgyévi várható adatokat és ha van a megelőző üzleti év éves szintre átszámított adatait kell figyelembe venni.

    A számviteli törvény 10. §-a alapján összevont (konszolidált) éves beszámolót köteles készíteni az a vállalkozó, amely egy vagy több vállalkozóhoz fűződő viszonyában anyavállalatnak minősül. Nem kötelező összevont (konszolidált) éves beszámolót készítenie annak az anyavállalatnak, amely maga is leányvállalata egy olyan vállalatnak amely az Európai Gazdasági Térség valamely államában rendelkezik székhellyel és olyan összevont (konszolidált) éves beszámolót készít és hoz nyilvánosságra, amelyben az érintett anyavállalat és annak leányvállalatai beszámolóit is konszolidálják.

    Nem kötelező továbbá összevont (konszolidált) éves beszámolót készítenie annak az anyavállalatnak sem amelynek az előző két üzleti évben a mérleg fordulónapján az alábbi három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi értékeket:

    • a mérlegfőösszeg az 6000 millió forintot,
    • az éves nettó árbevétel a 12000 millió forintot,
    • az átlagosan foglalkoztatottak száma az 250 főt.

    Szintén a hónap utolsó napján esedékes a 2021-es éves társasági adó bevallás (2129), illetőleg kisvállalati adó (21KIVA) bevallás is. Ezen adónemek esetén az éves adó és a megfizetett előlegek különbözetének fizetési határideje is egybeesik a bevallási határidővel.

    2022. május 31-ig kell teljesíteni az iparűzési adóbevallási kötelezettséget is. 2021. január 1-től a bevallási kötelezettséget kizárólag az állami adóhatóság felé lehet teljesíteni az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlap (21HIPA) beküldésével. Az éves adókülönbözetet – ahogy az előlegeket is – az önkormányzatok számlaszámaira kell átutalással teljesíteni.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.