Az apai GYED előnyei és hátrányai

  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Apák napja alkalmából ezen a héten az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai keretében folyósított gyermekgondozási díj jogosultsági feltételeit vizsgáljuk meg, valamint azt hogy ezt az ellátást milyen esetekben érdemes az édesapának megigényelnie.

Legkésőbb a gyermek születését követő 169. naptól a gyermek két éves koráig – ikergyermekek esetén 3 éves korukig – igényelhető a gyermekgondozási díj.

A gyermekgondozási díj típusai;

    • Általános szabályok szerinti GYED
    • Hallgatói jogviszony alapján megállapított GYED (diplomás GYED)
    • Nevelőszülői GYED
    • Nagyszülői GYED

    Ezen ellátásokból a vér szerinti apa az általános szabályok szerinti GYED-re valamint a diplomás GYED-re szerezhet jogosultságot, utóbbira azonban csak korlátozottan, abban az esetben, ha a diplomás GYED igénylési feltételeinek megfelel, és az édesanya sem általános szabályok szerinti GYED-re, sem diplomás GYED-re nem jogosult.

    Általános szabályok szerinti gyermekgondozási díjra jogosult a biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt és a gyermeket a saját háztartásában neveli.

    A gyermekgondozási díj összege a biztosítási jogviszonyban bevallott jövedelemből meghatározott naptári napi alap 70%-a, maximális összege a minimálbér kétszeresének 70%-a, azaz 2022-ben bruttó 280.000 Ft. A GYED bruttó összegéből személyi jövedelemadót, és nyugdíjjárulékot kell levonni, melyre a családi adó és járulékkedvezmény érvényesíthető.

    A GYED maximális összegének alakulása 2013-2022 (Ft)

    A szülő a gyermekgondozási díj folyósítása mellett korlátlan időtartamban végezhet munkát, ezért egyre elterjedtebb hogy az édesapa igényli meg ezt az ellátást attól függetlenül, hogy ő vagy az édesanya marad otthon a gyermekkel. Ezt akkor érdemes a szülőknek mérlegelni, ha a férfi-női bérszakadék miatt az édesapa magasabb összegű GYED-re lenne jogosult.

    A GYED egy igénybevevőre jutó havi átlagának alakulása a GYED maximumához viszonyítva 2013-2022 (Ft)

    Nem szabad azonban kizárólag a rövidtávon realizálható anyagi előnyt figyelembe venni, ennek a konstrukciónak ugyanis több buktatója is van. Amennyiben az édesanya marad otthon a gyermekkel fizetés nélküli szabadságon vagy munkanélküliként, havonként meg kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot – ezzel azonban kizárólag egészségügyi szolgáltatásra szerez jogosultságot – ez negatívan érinti a későbbi nyugdíjjogosultságát.

    Ha pedig ismét gyermeke születik a párnak, a biztosítotti jogviszony hiánya miatt az édesanya akár a csecsemőgondozási díjra és a gyermekgondozási díjra való jogosultságát is elveszítheti, ezért ezt a konstrukciót csak akkor érdemes választani, ha az anya GYED-re egyáltalán nem jogosult, vagy a pár már nem tervez újabb gyermeket vállalni.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.