2022. július 1-től jelentősen megnő a cégautóadó összege!

  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A Magyar Közlöny 2022/093 számában került kihirdetésre az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet, amely módosítja a cégautóadó összegét 2022. július 1.-től 2022. december 31-ig.

A cégautóadó tárgya a személygépkocsi – kivéve a környezetkímélő személygépkocsit – amely nem magánszemély tulajdonában áll, továbbá az a személygépkocsi amely után számviteli törvény szerinti költséget vagy ráfordítást számoltak el.

A cégautóadó alanya a gépkocsi hatósági nyilvántartásba bejegyzett tulajdonosa, üzemben tartója, pénzügyi lízingbe adott személygépkocsi esetén a lízingbe vevő. Az adókötelezettség a tulajdonszerzést, pénzügyi lízingbe vételt, költségelszámolást követő hónap 1. napján keletkezik, és az elidegenítés, a lízingbe adónak visszaszolgáltatás vagy a költségelszámolás befejezése hónapjának utolsó napjáig tart. Megszűnik az adókötelezettség akkor is, ha a személygépkocsit jogellenesen elidegenítik vagy megsemmisül.

Mentes az adó alól az a személygépkocsi:

  • amelyet a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló jogszabály előírásainak megfelelően megkülönböztető jelzést adó készülékkel szereltek fel,
  • amelyet az egyházi jogi személy elsődlegesen vallási vagy azzal közvetlenül összefüggő más tevékenysége ellátásához üzemeltet,
  • amelyet a személygépkocsi-kereskedelemmel üzletszerűen foglalkozó személy vagy szervezet kizárólag továbbértékesítési céllal szerzett be,
  • amely kizárólag halottszállításra szolgál,
  • amelyet a betegségmegelőző vagy gyógyító céllal, szociális céllal, az egészségkárosodott, hátrányos helyzetűek segítésére létrehozott alapítvány, közalapítvány, egyesület, köztestület, nonprofit gazdasági társaság kizárólag súlyosan fogyatékos magánszemély(ek), rendszeres szállítására üzemeltet
  • amelyet az egészségügyi államigazgatási szerv törvény alapján kizárólag betegségmegelőző, gyógyító, egészségkárosodást csökkentő közegészségügyi, járványügyi és egészségvédelmi alapfeladatának ellátása érdekében üzemeltetnek,
  • amely külön jogszabály szerint haditechnikai terméknek minősül, és amelyet a Magyar Honvédség Magyarország függetlenségének, területi épségének, nemzetközi szerződésekben rögzített határainak, lakosságának és anyagi javainak védelme érdekében üzemeltet,
  • amely törvényes öröklés eredményeként vagy végintézkedés alapján a magyar állam tulajdonában áll

A cégautóadó havi mértéke a személygépkocsi kilowattban kifejezett teljesítménye és környezetvédelmi osztály jelzésének függvényében változik. Jelen kormányrendeletben foglalt szabályok szerint az adó 81,82 – 86,36 % közötti mértékben emelkedik 2022 második felében.

    A cégautóadó mértékének változása 2022. július 1-től

    A kétszeres adóztatás elkerülése érdekében az adóalany a határidőben megfizetett gépjárműadót a cégautó adófizetési kötelezettségéből levonhatja.  

    A cégautóadó alanya az adót önadózással állapítja meg. Az adóbevallási és befizetési határidő a negyedévet követő hónap 20. napja. A bevallási kötelezettséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére a 01 jelű űrlap beküldésével teljesíti az adóalany.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.