Az ÁFA bevallási gyakoriság

  • Körmendi Tímea
  • 2023.02.07.
  • ÁFA
  • Ez a bejegyzés több mint egy éve jelent meg, előfordulhat, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Az általános forgalmi adó gyakoriságát az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 2. számú mellékletének B) rész 3. pontja határozza meg. Erre érdemes figyelmet fordítani az év elején ugyanis a bevallási gyakoriságot az adóévet megelőző második adóév alapján évenként kell megállapítani, és ilyenkor ez megváltozhat.

A bevallási gyakoriságok

A törvény három féle bevallási gyakoriságot különböztet meg; az éves, a negyedéves és a havi ÁFA bevallási gyakoriságot. Fő szabály szerint a bevallást negyedéves gyakorisággal kell benyújtani, azonban meghatározásra kerültek olyan esetek, amelyek fennállása esetén át kell térni a gyakoribb havi-, vagy a ritkább éves gyakoriságú bevallás tételi kötelezettségre.

Az adózónak havi gyakorisággal kell a bevallási kötelezettségének eleget tennie amennyiben;

    • a naptári évet megelőző második évben az éves szinten bevallott elszámolandó adója eléri az 1 millió forintot
    • a csoportos általános forgalmi adózást választotta
    • közvetett vámjogi képviselőnek vagy adóraktár üzemeltetőjének minősül
    • az Áfa. tv. szerinti adómentes termékimportot megalapozó közösségi termékértékesítésen kívül adóalanyiságot keletkeztető termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást belföldön nem végez, azzal, hogy nem kell adóbevallást benyújtani arról a hónapról, melyben az adózó az e pontban meghatározott termékértékesítést sem végzett
    • jogelőd nélkül alakult a bejelentkezés évében, valamint az azt követő évben.

    Az átalakulással, az egyesüléssel, a szétválással létrejövő adózó – vagyis amely nem jogelőd nélkül alakult – az általános forgalmi adó bevallási kötelezettségének ugyanolyan gyakorisággal tesz eleget, mint az a szervezet, amelyből átalakult.

    Az adózónak éves gyakorisággal kell a bevallási kötelezettségének eleget tennie amennyiben;

    • a naptári évet megelőző második évben az éves szinten bevallott elszámolandó adója nem éri eléri a 250 ezer forintot és
    • az Áfa törvény szerinti termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása ellenértékének adó nélküli éves szinten összesített összege nem haladja meg az 50 millió forintot, feltéve hogy nem rendelkezik közösségi adószámmal

    Az elszámolandó adó az adózás rendjéről szóló törvény értelmében az érintett adóév adó megállapítási időszakaiban fizetendő adó együttes összegének és az ugyanezen adó megállapítási időszakokban érvényesített levonható, előzetesen felszámított adó különbözete.

    Az adózás rendjéről szóló törvény szerint a beépített ingatlan, ingatlanrész és ehhez tartozó földrészlet, valamint az építési telek, telekrész természetes személyként, sorozat jelleggel történő értékesítését terhelő általános forgalmi adót figyelmen kívül kell hagyni az egyéni vállalkozó ÁFA bevallási gyakoriságának meghatározásánál.

    Megspórolhatjuk a számolgatást azzal, ha a tárgyévi bevallási gyakoriságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eBev rendszerén keresztül kérdezzük le. Ehhez a törzsadat lekérdezést kell elvégezni, amelyet ügyfélkapus bejelentkezést követően a Szolgáltatások/Törzsadat menüpontban lehet megtenni. Emellett az idei évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatást is küldött azon adózók cégkapus illetve értesítési tárhelyére, amelyek bevallási gyakorisága megváltozott a tavalyi évhez képest.

    Az adómegállapítási időszak

    Az adózó az adót, ha havi ÁFA bevallásra kötelezett a tárgyhónap első napjától a tárgyhónap utolsó napjáig, ha negyedéves adóbevallásra kötelezett, a tárgynegyedév első napjától a tárgynegyedév utolsó napjáig, ha éves adóbevallásra kötelezett, a tárgyév első napjától a tárgyév utolsó napjáig terjedő időszakra állapítja meg.

    A bevallási határidők

    Negyedéves ÁFA bevallási gyakoriság esetén a ’65 jelű ÁFA bevallás határideje a negyedévet követő hónap 20. napja. Havi bevallási kötelezettség esetén a bevallás benyújtására nyitva álló határidő a tárgyhónapot követő hónap 20. napja, éves bevallási kötelezettség esetén pedig a tárgyévet követő év február 25. napja.

    A rendelkezési összeg

    A rendelkezési összeg az a visszaigényelhető ÁFA összeg, amely sorsáról az adózó már rendelkezhet a bevallásában, vagyis azt vagy kiutaltathatja a bankszámlaszámára, vagy kérheti, hogy felkönyvelésre kerüljön az adófolyószámlájára, amely terhére aztán átvezetéseket tehet más adónemek javára. A rendelkezési összeg;

    • havi ÁFA bevalló esetén 1 millió forint
    • negyedéves ÁFA bevalló esetén 250 ezer forint
    • éves bevalló estén 50 ezer forint

    Az adózó a visszaigényelhető adóról az alapbevallásában rendelkezhet. Fontos tudni, hogy amennyiben az adózó visszaigényelhető adója az adómegállapítási időszakban a rendelkezési összeget nem éri el, az nem vész el, hanem automatikusan továbbgörgetésre kerül a következő adómegállapítási időszakra.

    Az ÁFA kiutalására nyitva álló határidő függ a visszaigényelt összeg nagyságától az adózó minősítésétől, és attól is, hogy az adómegállapítási időszakról készült bevallásában szereplő minden számlát a bevallás készítéséig kiegyenlített, és erre vonatkozóan nyilatkozatot tesz;

    Az ÁFA kiutalási határidejének alakulása

    Az adózói minősítés rendszerével a 2022. november 21-én megjelent bejegyzésemben írtam részletesen érdemes azt is elolvasnod.

    Az ÁFA gyakoriság év közben is megváltozhat

    Azzal hogy év elején megállapítjuk a tárgyévi ÁFA bevallási gyakoriságot még nem végeztük el az összes ezzel kapcsolatos feladatunkat. Az ÁFA bevallási gyakoriság év közben is megváltozhat, és erre az adózónak figyelmet kell fordítani.

    Az adózónak az éves bevallási gyakoriságról negyedéves bevallási gyakoriságra kell áttérnie, ha

    • \a tárgyévben az év elejétől számítva az elszámolandó adója pozitív előjelű és a 250 ezer forintot elérte, vagy
    • \az Áfa törvény szerinti termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása ellenértékének adó nélküli összege az 50 millió forintot meghaladta, vagy
    • \az adóév közben az adóhatóság számára közösségi adószámot állapított meg.

    Ebben az esetben a tárgyévi első bevallást az év első napjától azon negyedév utolsó napjáig terjedő időszakra kell benyújtani, amelyben az értékhatárt elérte, vagy amelyben az adóhatóság közösségi adószámot állapított meg a részére.

    A negyedéves bevallási gyakoriságról havi gyakoriságra kell áttérni akkor, ha az év elejétől számított összesített elszámolandó adó pozitív előjelű és az 1 millió forintot elérte. Az első havi bevallást arról a negyedévet követő első hónapról kell benyújtani, amelyet megelőző negyedévben az adózó az értékhatárt elérte.

    Éves bevallási gyakoriságról havi bevallásra kell áttérnie az adózónak, ha a tárgyévben az év elejétől számított összesített elszámolandó adó pozitív előjelű és az 1 millió forintot elérte. A tárgyévi első bevallást a tárgyév első napjától azon negyedév utolsó napjáig tartó időszakról kell benyújtani, amelyben az adózó elszámolandó adójának összege az 1 millió forintot elérte, majd ezt a negyedévet követő hónaptól az adózó havi bevallásra köteles áttérni.

    A tárgyévi bevallási gyakoriság változásának számításakor nem kell figyelembe venni a tárgyév valamely adóbevallására vonatkozó önellenőrzést, illetve az utólagos adómegállapítást sem.

    Az ÁFA gyakoriságának változása az adózó kérelmére

    Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 3. számú mellékletének II. 2.2. pontja lehetővé teszi, hogy az adózó kérelmére módosításra kerüljön az ÁFA bevallási gyakoriság. Ehhez úgynevezett gyakorítási kérelmet kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére, melyben az éves bevallásra kötelezett adózó negyedévenkénti, a negyedévenkénti bevallásra kötelezett adózó pedig a havonkénti elszámolás engedélyezését kérheti.

    Az adóhatóság gyakoribb elszámolást abban az esetben engedélyezhet, ha az adózó beszerzéseit terhelő levonható előzetesen felszámított ÁFA kulcsa magasabb az áthárított ÁFA kulcsnál, illetve ha az adózó beruházást valósít meg. Az adóhatóság megtagadja az engedély kiadását, ha az adózó a kérelem benyújtását megelőző két éven belül;

    • az adószám felfüggesztés hatálya alatt állt vagy adószámát törölték,
    • az adóhatóság - számla-, nyugta kibocsátási kötelezettség elmulasztása, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása miatt - véglegessé vált határozatban mulasztási bírsággal sújtotta,
    • szerepelt a nagy összegű adóhiánnyal, illetve nagy összegű adótartozással rendelkező adózókról közzéteendő adózói listán,
    • huszonötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó összegű adótartozás miatt végrehajtási eljárás folyt vagy folyik ellene

    A központi adóhatóság vezetője az engedélyt a kizáró ok fennállása ellenére különös méltányosságból megadhatja, ha a kizáró ok nincs arányban az adózó gyakoribb elszámoláshoz fűződő méltányolható érdekével.

    Amennyiben kérdésed merült fel, keress bizalommal a konyveles@kontirtrend.hu e-mail címen, vagy a főoldal üzenetküldő menüpontján keresztül!

    Jelen bejegyzésben közölt adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetők adó-, jogi-, vagy egyéb tanácsadásnak. A bejegyzés alapján meghozott üzleti döntésekből eredő károkért, jogkövetkezményekért a Kontír Trend Kft. felelősséggel nem tartozik.